Gabriël

Gabriel - Gaby - Gabriëlla - Gabriella - Gabri

Bijbelse naam Gabriël

De naam Gabriël betekent 'kracht' of 'sterke man van God'. Gabriël is een engel. De naam is afkomstig van de Hebreeuwse woorden 'geber', dat 'sterke man' betekent en 'el', dat 'Gods' betekent. Hij is een belangrijke boodschapper van God. Aan Maria komt hij vertellen dat zij in verwachting is van Jezus.

Is de naam Gabriël populair in Nederland?

De naam Gabriël is redelijk populair in Nederland. De naam wordt aan jongens en meisjes gegeven, maar voornamelijk aan jongens. In 2017 kregen 46 jongens deze naam. De naam stond daarmee op plek 335. Slechts vijf meisjes in heel Nederland heten Gabriël.

Heeft Gabriël een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Gabriël is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Gabriël terugvinden?

De naam Gabriël is te vinden in Bijbelboek Lucas 1:19

Wie was Gabriël en wat deed hij?

De aartsengel Gabriël komt een paar keer voor in de Bijbel. Hij kondigt aan Zacharias de geboorte van zijn zoon Johannes de Doper aan. Wanneer Zacharias vraagt of die boodschap wel klopt, antwoordt hij: “Ik ben Gabriël die altijd in Gods nabijheid is en ik ben gezonden om je dit goede nieuws te brengen.” Het bekendste verhaal is dat hij naar Maria toekomt om haar te vertellen dat ze een kind zal krijgen en dat zij Hem Jezus moet noemen. Ook verschijnt hij aan Daniël, wanneer hij een visioen krijgt wat hij niet begrijpt, komt Gabriël naar hem toe en legt hem deze uit. Later wanneer Daniël aan het bidden is, komt Gabriël weer naar hem toe en ook dan onderwijst hij hem.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.