Filemon

Filémon

Bijbelse naam Filemon

De naam Filemon betekent 'liefhebbend' of 'iemand die kust'. In de brief die Paulus aan hem schrijft, wordt hij 'de geliefde' genoemd. Paulus spreekt over hem als een man die veel liefde heeft én geeft. Paulus en Timotheüs beleven veel vreugde en troost aan zijn liefde.

Is de naam Filemon populair in Nederland?

De naam Filemon is een jongensnaam, maar is niet heel populair. Gemiddeld wordt er elk jaar aan één kind deze naam gegeven. In 2006 en 2009 kregen drie kinderen deze naam. In 2016 werden er geen kinderen met de naam Filemon geboren.

Heeft Filemon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Filemon is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Filemon terugvinden?

De naam Filemon is te vinden in Bijbelboek Filemon 1:1

Wie was Filemon en wat deed hij?

In het Bijbelboek Filemon schrijft Paulus een brief aan Filemon. Paulus noemt hem 'de geliefde' en 'onze medearbeider'. In de brief houdt Paulus een pleidooi voor de gevluchte slaaf Onesimus, die eigendom was van Filemon en nu gevlucht is naar Paulus. Waarom hij gevlucht is, wordt niet duidelijk. Paulus schrijft dat deze slaaf erg nuttig is geweest voor hem en dat hij zich heeft bekeerd tot het christendom. Hij vraagt of Filemon hem weer in liefde wil aannemen, omdat hij veel voor hem kan betekenen. Als Onesimus Filemon nog wat schuldig is, wil Paulus dit eigenhandig betalen.

Paulus gaat ervan uit dat Filemon naar hem zal luisteren. Hij eindigt de brief met de opdracht een plek vrij te houden als hij binnenkort vrijgelaten zal worden.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.