De naam Ezra betekent 'behulpzaam'. Ezra was in de bijbel een priester en dus een dienaar van God. Onder zijn leiding kwam het volk Israël weer terug in Jeruzalem en hij zorgde ervoor dat het volk een nieuwe herstelde relatie met God kreeg. 

Is de naam Ezra populair in Nederland.

De naam Ezra wordt gebruikt voor zowel jongens als meisjes, maar voor jongens is deze veel populairder. In 2016 kregen 146 jongens deze naam en vijf meisjes. Daarmee stond de naam voor jongens op de 115e plek en bij de meisjes op plek 1768.

Heeft Ezra een negatieve betekenis

Nee, de betekenis van Ezra is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ezra terugvinden?

De naam Ezra is te vinden in Bijbelboek 1 Kronieken 4:17

Wie was Ezra en wat deed hij?

Ezra was een priester uit de geslachtslijn van Eleazer en Pinehas. Hij heeft veel kennis van de wet van Mozes en wordt in de joodse traditie nog altijd zeer gerespecteerd. De kennis die hij van de Thora heeft, wordt geacht gelijk te zijn aan die van Mozes. Hij woont in Babylon en krijgt alles van de koning, want hij wordt beschermd door God. Hij leidt ongeveer vijfduizend Judese ballingen vanuit Babylon terug naar Jeruzalem. Het volk is erg verdeeld en van God afgeweken. Ezra zorgt ervoor dat het volk weer één wordt. Hij snijdt bijvoorbeeld de banden met omringende landen door, waar de Israëlieten mee verwikkeld zijn geraakt.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.