Zoals in Genesis 3 staat geschreven, betekent Eva 'moeder van de levenden' of 'adem van leven'. Haar naam komt van het Hebreeuwse Chavah; 'de leven gevende'. Ze kreeg deze naam omdat zij ook daadwerkelijk de moeder van alle levenden zou worden.

Is de naam Eva populair in Nederland?

De naam Eva is populair in Nederland, met ruim 20.000 meisjes die deze naam dragen. Sinds 1970 is er een significante stijging in populariteit, met als  hoogtepunt 2001, met 716 kinderen met deze naam. In 2016 zijn er ruim 500 meisjes geboren die de naam Eva meekregen. In de babynamen top tien staat de naam Eva op nummer 10. 

Heeft Eva een negatieve betekenis?

Nee, haar naam heeft een positieve betekenis. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Eva terugvinden?

De naam Eva is te vinden in Bijbelboek Genesis 3:20 in het oude testament en 2 Korintiërs 11:3 in het nieuwe testament.

Wie was Eva en wat deed zij?

Eva is de vrouw van Adam, de eerste mens die door God geschapen is. Eva wordt moeder vantenminste drie zonen: Kaïn, Abel en Seth. Daarnaast krijgt ze meerdere dochters die niet bij naam worden genoemd in de Bijbel. In het Hof van Eden wordt Eva verleid tot het eten van de enige boom waarvan God hen verboden heeft te eten: de boom in het midden van de tuin. Hierna geeft ze ook Adam te eten van de boom, waarna ze zich bewust worden van goed en kwaad. God stuurt hen hierop uit de tuin weg. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.