Bijbelse naam Ester

Esther of Ester is een Hebreeuwse meisjesnaam en komt waarschijnlijk van het werkwoord 'str', dat 'verbergen' betekent. 
In het Perzisch komt de naam van het woord 'setareh', dat 'ster' betekent. Daarnaast kan de naam de Hebreeuwse naam voor de Perzische godin van de liefde 'Ishtar' zijn.

Is de naam Ester populair in Nederland?

Zo'n 8500 mensen in Nederland dragen de naam Esther of Ester. Best een populaire naam dus. In 2016 hebben dan ook meer dan 50 meisjes deze naam gekregen. In Vlaanderen is de naam nog populairder, daar wordt de naam aan dubbel zoveel meisjes gegeven als in Nederland.

Heeft Ester een negatieve betekenis?

In het Hebreeuws heeft het een negatieve klank, omdat haar eigen naam, Hadassa, verborgen moest blijven. Haar Perzische naam is positief. Zij was als een ster, gelijk aan de godin van de liefde. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ester terugvinden?

De naam Ester is te vinden in Bijbelboek Ester 2:1

Wie was Ester en wat deed zij?

Het Joodse volk leeft in ballingschap in Perzië. Ze worden vervolgd om hun geloof. Als koningin Vashti wordt verstoten, omdat zij haar schoonheid niet wil laten zien op een feest, wordt Hadassa, een mooi Joodse meisje, gekozen tot nieuwe koningin. Ze krijgt de Perzische naam Esther (=ster), genoemd naar de Perzische godin van de liefde. Het volk wordt nog steeds vervolgd. Er wordt zelfs een wet gemaakt om het volk uit te roeien. Op verzoek van haar neef Mordechai,vraagt ze een gesprek aan met de koning, wat haar het leven kan kosten. Gelukkig is de koning in een goede bui en mag ze haar vraag stellen. Ze vraagt om redding van haar volk. De wet kan niet meer teruggedraaid worden en daarom wordt er besloten dat de Joden zich mogen verweren. Zo redt Esther haar volk.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.