Eloï

Eloi - Eloïse - Loïs

Bijbelse naam Eloï

Eloï betekent 'mijn God' en komt van het Hebreeuwse woord 'Eli' en/of het Aramese woord 'elahi'. Jezus gebruikte dit woord in de welbekende zin 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?' toen Hij aan het kruis hing.

Is de naam Eloï populair in Nederland?

De naam Eloï is 45 keer toegekend aan een Nederlandse jongen als eerste naam, en zo'n 30 keer als volgnaam. Eloïse hoort daarentegen bij zo'n 175 vrouwen als eerste naam, en zo'n 260 keer als volgnaam. Beide namen zijn daarmee niet bijzonder populair. 

Heeft Eloï een negatieve betekenis?

Nee, de naam verwijst naar God en heeft daarom een positieve betekenis. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Eloï terugvinden?

De naam Eloï is te vinden in het Bijbelboek Marcus 15:34. 

Wie was Eloï en wat deed hij?

Eloï is een naam die in de Bijbel gebruikt wordt om God aan te roepen. Jezus gebruikt deze naam als Hij aan het kruis hangt en door God wordt verlaten. Jezus schreeuwt uit: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?'. In het Hebreeuws is dit: “Eli Eli, lama asabthani?”

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.