Elkana betekent 'wie door God is geschapen' of 'wie God heeft verkregen'. Het komt van het Hebreeuwse werkwoord 'qanah', wat zowel verkrijgen als voortbrengen kan betekenen. 

Is de naam Elkana populair in Nederland?

De naam Elkana komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar is niet populair. Er zijn slechts negen mannen en tien vrouwen die deze naam dragen. De naam is in 2009 voor het laatst aan een jongen verbonden. 

Heeft Elkana een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Elkana is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Elkana terugvinden?

De naam Elkana is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 6:24. 

Wie was Elkana en wat deed hij?

Elkana, de zoon van Jerocham, komt uit Rama, in de streek Suf. Hij is getrouwd met Peninna en Hanna. Met zijn vrouw Peninna heeft hij kinderen, maar bij zijn vrouw Hanna wil dat niet lukken. Hanna gaat naar de tempel, waar ze God belooft dat ze haar zoon terug zal geven aan God, als ze een zoon krijgt. God luistert naar haar gebed en geeft haar een zoon, die ze Samuel noemt. Vanaf het moment dat ze Samuel niet meer zelf hoeft te voeden, geeft ze de jongen terug aan God bij de tempel. Hier dient priester Eli, die voor Samuel gaat zorgen. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.