Elisa

Elise - Els

Bijbelse naam Elisa

De naam Elisa betekent 'God is zijn redding' en komt van het Hebreeuwse 'Elisaios'. 

Is de naam Elisa populair in Nederland?

De naam Elisa is vrij populair in Nederland. Er zijn zo'n 4800 vrouwen die deze naam dragen, maar ook zo'n 140 mannen. Ongeveer één op de 85 dragers van de naam Elisa is een man. Sinds 1980 maakt de naam weer een groeispurt, met een hoogtepunt van 168 in 2013. 

Heeft Elisa een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Elisa is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Elisa terugvinden?

De naam Elisa is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 10:4 en Lucas 4:27. 

Wie was Elisa en wat deed hij?

Elisa is een profeet in de tijd van de koningen en de leerling – en later opvolger – van Elia. God heeft Elia opgedragen om de zoon van Safat tot zijn eigen opvolger te zalven. Dit is Elisa. Op de dag dat Elia in de hemel word opgenomen, wordt Elisa in Betel en Jericho aangesproken door de profeten van de stad. Zij vertellen hem dat Elia van hem weggenomen wordt. Elisa wijkt niet van zijn zijde en is erbij als Elia in de hemel wordt opgenomen. Doordat Elisa dit ziet gebeuren, kan hij dubbel delen in de geest van Elia, zoals hij heeft gevraagd. Elia wordt opgenomen in de hemel door een wagen van vuur, met paarden van vuur ervoor. Nadat Elia is weggenomen, leidt Elisa een profetenschool in Jericho en zorgt hij voor vele wonderen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.