De naam Elimelech betekent 'mijn God is koning'. 

Is de naam Elimelech populair in Nederland?

De naam Elimelech is zeer zeldzaam in Nederland. Er zijn tussen de één en de vijf mannen die deze naam dragen. In het buitenland is de naam ook niet populair. In totaal worden er over de hele wereld zo'n veertig jongens per jaar Elimelech genoemd. 

Heeft Elimelech een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Elimelech is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Elimelech terugvinden?

De naam Elimelech is te vinden in onder andere het Bijbelboek Ruth 1:2. 

Wie was Elimelech en wat deed hij?

Elimelech leeft in de tijd dat de rechters leiding geven aan Israël. Hij is de man van Noömi en vader van twee zonen: Machlon en Kiljon. Ze zijn Efratieten en komen uit Bethlehem, in Juda. Als er hongersnood uitbreekt, besluiten ze als gezin te verhuizen naar Moab, waar Elimelech na enige tijd overlijdt. Machlon en Kiljon trouwen met Moabitische vrouwen, maar na ongeveer 10 jaar, overlijden ook de twee zonen. Noömi blijft achter in Moab met haar schoondochters. Wanneer Noömi hoort dat de hongersnood voorbij is, trekt zij terug naar Israël. Een van haar schoondochters, Ruth, besluit om met haar mee te gaan. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.