De naam Ehud kan meerdere betekenissen hebben: 'onverdeeld, eenheid' of 'ik zal dankzeggen, ik zal geprezen worden'. 

Is de naam Ehud populair in Nederland?

De naam Ehud wordt in Nederland zo weinig gebruikt, dat we enkel weten dat er tussen de één en vijf mannen zijn die deze naam dragen. De naam is in Nederland dus allesbehalve populair. Naast Nederland, wordt de naam ook in Israël als jongensnaam gebruikt. 

Heeft Ehud een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ehud is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ehud terugvinden?

De naam Ehud is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 3:6. 

Wie was Ehud en wat deed hij?

Ehud is de tweede rechter over Israël. Hij komt uit de stam van Benjamin en is de zoon van Gera. Er wordt expliciet bij vermeld dat Ehud linkshandig is, iets wat hem in Moab goed van pas komt. Als Ehud het volk moet verlossen van aanvallen van Moab, laat Ehud een tweesnijdend zwaard maken. Hij verbergt het op zijn rechterheup, in plaats van aan de linkerkant zoals gebruikelijk is. Ehud gaat naar de koning van Moab om een soort schikking voor de aanval te treffen, als koning Eglon van Moab op zijn troon staat. Dan trekt Ehud zijn zwaard, dat niemand is opgevallen, en steekt het in de buik van de koning. Hij laat het zwaard zitten, vergrendelt de deuren en vertrekt. Tegen de tijd dat de dienaren van de koning zijn lichaam treffen, is Ehud al ontsnapt. Hij leidt de Israëlieten naar een overwinning en het volk leeft 80 jaar in vrede.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.