De naam Edna kan vanuit het Hebreeuws vertaald worden met 'lieflijkheid', of 'tederheid'. Edna zou verwant kunnen zijn aan 'Eden', de benaming voor het paradijs.

Is de naam Edna populair in Nederland?

De naam Edna kun je over de hele wereld tegenkomen, met als grootste afnemer Afrikaanse landen. In Nederland zijn er 88 vrouwen die deze naam dragen. Daarmee is de naam niet populair. Naast eerste naam zijn er ook 99 vrouwen die de naam Edna als volgnaam hebben. 

Heeft Edna een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Edna is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Edna terugvinden?

De naam Edna is onder andere te vinden in het aprocriefe geschrift Tobit 7:2. 

Wie was Edna en wat deed zij?

Edna kom je tegen in het apocriefe boek Tobit (Tobias). Ze is de vrouw van Raguël en samen hebben ze een dochter Sara. Sara leeft een ongelukkig leven, omdat de mannen die tot haar komen, sterven tijdens de eerste nacht die ze samen doorbrengen. Edna is verheugd dat ook Tobias, hun neef, het wil proberen met Sara en laat een feestmaal bereiden. Tobias komt in de kamer waar Sara is, laat haar opstaan en samen bidden ze voor ze de nacht ingaan. In het boek wordt beschreven dat dit hun redding is geweest. Edna zegent Tobias en het huwelijk en bidt dat ze haar kleinkinderen in haar leven zal mogen zien. In het laatste hoofdstuk van het boek verhuist Tobias met vrouw en kinderen naar zijn schoonouders: het is dus aannemelijk dat Edna haar kleinkinderen nog heeft gezien.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.