Dotea

Dorotea - Dorothea - Dotea - Dorthea - Dorothéé - Dorothee - Theodora

Bijbelse naam Dotea

Is de naam Dotea populair in Nederland?

Dotea als naam komt zelden voor, net als de variant geschreven als Dothea. Dorothea is iets bekender. In 2015 kregen 4 meisjes haar naam. De afgeleide naam Dora werd in 2016 aan 9 meisjes gegeven. Theodora is een lange variant van de naam, deze komt ook voor.

Heeft Dotea een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Dotea is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Dotea terugvinden?

De naam Dotea is onder andere te vinden in het Bijbelboek Judit 3:9

Wie was Dotea en wat deed zij?

Dothea is een plaats tegenover een smalle doorgang van Judea. In het boek Judit trekt koning Nebukadnezar met zijn leger onder andere naar Dothea. Hij bezet de plaats om aan alle inwoners duidelijk te maken dat ze enkel en alleen de koning mogen dienen. Ook eist hij dat de inwoners, alle volken en al hun geslachten, koning Nebukadnesar zullen aanroepen als een God.

Dotea betekent waarschijnlijk iets als 'geschenk', 'geliefd' en 'aanbeden'. In de Bijbel komt Dotea voor als een van de vele plaatsen waar koning Nebukadnezar met zijn leger naartoe trekt. De koning wilde aan de volken van Dotea duidelijk maken dat ze alleen hem mogen dienen en de koning als God moeten aanroepen.  

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.