Zijn naam heeft twee betekenissen: 'twee bronnen' en 'wet'. Dotan was een stad in Kanaän. In Dotan werd Jozef door zijn broers in een put gegooid en daarna verkocht aan Ismaëlieten. Later in de Bijbel komt Dotan naar voren als de stad waar de koning van Aram de profeet Elisa gevangen wil nemen.

Is de naam Dotan populair in Nederland?

De naam Dotan komt niet tot nauwelijks voor. Datzelfde geldt voor de naam gespeld als Dothan.

Heeft Dotan een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Dotan is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Dotan terugvinden?

De naam Dotan is te vinden in het Bijbelboek Genesis 37:17

Wie was Dotan en wat deed hij?

De broers van Jozef zijn vertrokken om het vee bij Sichem te laten grazen. Vader Jakob stuurt zijn jongste zoon Jozef achter zijn broers aan, om te kijken hoe het met ze gaat. Jozef treft zijn broers aan in de stad Dotan in het boek Genesis.

Jozef wordt door zijn broers gehaat, omdat hij zoveel dromen krijgt en erover vertelt. Hierdoor denken zijn broers dat Jozef zich te goed voor hen voelt. Jozefs broers beramen een plan: ze gooien Jozef in een put in de stad Dotan, om hem te vermoorden. Broer Ruben vindt dit te ver gaan, waarna de broers besluiten dat het beter is om Jozef aan Ismaëlitische kooplieden, die voorbijkwamen, te verkopen. Dit speelt zich af in de stad Dotan.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.