Dorkas betekent 'hinde' of 'gazelle'. Een gazelle staat bekend om haar sierlijke bewegingen. Dorkas was een goed mens die aan anderen dacht en daarmee goede daden verrichtte. Ze maakte 'sierlijke gebaren' naar anderen. In de Bijbel was Dorkas een leerling die in Joppe woonde. Haar oorspronkelijke naam was Tabita. 

Is de naam Dorkas populair in Nederland?

Haar naam komt zelden voor. In 2014 werd er voor het laatst een meisje geboren die de naam Dorkas kreeg. De variant Dorcas komt ook nauwelijks voor.

Heeft Dorkas een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Dorkas is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Dorkas terugvinden?

De naam Dorkas is te vinden in het Bijbelboek Handelingen 9:36

Wie was Dorkas en wat deed zij?

Dorkas is een vrouw die in Joppe woont. Ze denkt veel aan anderen, verricht veel goede daden en doet veel giften. Toch wordt ze ziek en overlijdt ze.

Men heeft gehoord dat Petrus in Joppe is en ze besluiten hem te halen. Petrus gaat mee en vraagt iedereen de ruimte waarin Dorkas ligt te verlaten. Dan draait hij zich om naar het lichaam van Dorkas en spreekt haar aan met haar oorspronkelijke naam: Tabita. Hij beveelt haar op te staan. Dorkas opent haar ogen en gaat overeind zitten: ze leeft weer. Het verhaal gaat rond in Joppe en veel mensen komen hierdoor tot geloof.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.