Delila

Delilah - Delylah - Delija - Delijah

Bijbelse naam Delila

De naam Delila kent verschillende betekenissen. 'de smachtende' wordt vaak gebruikt, maar ook 'trage' of 'lusteloze' zijn mogelijke vertalingen. Ze staat bekend als 'kwetsbaar'. In de Bijbel was Delila de vrouw die een verhouding kreeg met de sterke Simson. Delila was kwetsbaar, ze verraadde Simson aan de Filistijnen door te vertellen waar Simsons kracht vandaan kwam. 

Is de naam Delila populair in Nederland?

Haar naam komt niet vaak voor. In 2016 kregen 2 meisjes de naam Delila. De afgeleide naam Delilah is iets populairder. In 2016 kregen 11 meisjes haar naam. Delylah en Delijah komen ook weleens voor als namen.

Heeft Delila een negatieve beketenis?

Een smachtend of kwetsbaar persoon wordt vaak niet als positief gezien. “De smachtende” betekent dat iemand een hevig verlangen voor iets heeft wat diegene koste wat het kost nastreeft. Kwetsbaar zijn, wordt gezien als een zwakte: je bent onzeker of sterk beïnvloedbaar. Ook 'trage' of 'lusteloze' zijn geen positieve vertalingen.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Delila terugvinden?

De naam Delila is te vinden in Bijbelboek Rechters 16:1

Wie was Delila en wat deed zij?

Delila is de vrouw waar Simson een verhouding mee krijgt in het boek Rechters. De sterke Simson is door God uitgekozen om een begin te maken aan de bevrijding van Israël uit de greep van de Filistijnen. De Filistijnse stadsvorsten willen wraak, omdat Simson een enorme bedreiging voor de Filistijnen was. Hij maakte talloze slachtoffers, omdat de Filistijnen hem zijn vrouw hadden afgenomen.

De Filistijnen komen naar Delila voor hulp. Drie keer vraagt Delila aan Simson waarin zijn kracht schuilt en hoe hij geboeid moet worden zodat hij weerloos wordt. Drie keer vertelt Simson een leugen. Delila houdt vol en Simson geeft toe dat zijn kracht in zijn haar schuilt. De Filistijnen brengen Delila het beloofde geld en zij scheert Simsons haarvlechten eraf terwijl hij slaapt. Hierdoor kunnen de Filistijnen Simson gevangen nemen, hem de ogen uitsteken en meenemen naar Gaza. Daar sterft Simson uiteindelijk.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.