Debora

Deborah - Debbie - Debby

Bijbelse naam Debora

De naam Debora betekent 'Honingbij', of 'Haar woord'. In de Bijbel staan twee verschillende Debora's. De meest onbekende komt voor in Genesis, waar Debora de voedster van Rebekka is. De tweede Debora uit de Bijbel is bekender: zij is de enige vrouwelijke rechter van Israël. 

Is de naam Debora populair in Nederland?

De naam Debora – of Deborah – was in 2010 het populairst. Sindsdien loopt het aantal meisjes met deze naam jaarlijks iets terug. Jaarlijks worden zo'n 20 meisjes met de naam 'Debora' geboren.

Heeft Debora een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Debora is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Debora terugvinden?

De naam Debora is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 35:8 en Rechters 4:4.

 

Wie was Debora en wat deed zij?

Debora is profetes. Onder de 'Deborapalm' profeteert ze en spreekt ze over rechtsgeschillen tussen Israëlieten. Op een dag zegt ze tegen Barak dat hij met tienduizend man ten strijde moet trekken. Barak twijfelt en wil alleen gaan als Debora meegaat. Debora besluit om mee te gaan. Uiteindelijk overwinnen de Israëlieten, met behulp van de vrouw Jaël, die de koning weet te verleiden. Precies zoals Debora heeft voorspeld.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.