Darius betekent waarschijnlijk iets als 'bezitter van het goede' of 'beschermer van het bezit'. Darius was een Perzische koning die regeerde in de tijd dat Daniël in de leeuwenkuil werd gegooid. Maar hij bood óók bescherming bij de opbouw van de tempel in Jeruzalem.

Is de naam Darius populair in Nederland?

Darius komt niet al te vaak voor. Jaarlijks krijgen 5 tot 8 jongetjes zijn naam.

Heeft Darius een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Darius is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Darius terugvinden?

De naam Darius is te vinden in Bijbelboek Ezra 4:4

Wie was Darius en wat deed hij?

Darius, een Mediër, is koning van Israël. Daniël is een van de drie rijksbestuurders die koning Darius heeft aangesteld. De andere twee rijksbestuurders worden jaloers op de slimme Daniël en zoeken iets om hem aan te klagen. Dat lukt: ze laten koning Darius een wet tekenen waarin staat dat iedereen die tot een God bidt in de leeuwenkuil wordt geworpen. Daniël hoort van de wet, maar bidt toch openlijk tot God en wordt in de leeuwenkuil gegooid. Met Gods bescherming komt hij er ongeschonden weer uit. 

In de tijd van Darius wordt ook de bouw van de tempel van God in Jeruzalem hervat. Darius geeft toestemming en bevel dat de priesters in Jeruzalem alles moeten krijgen wat ze nodig hadden. Ook heeft hij als wens dat God alle koningen en volken zal verslaan die een poging doen om zijn besluit te overtreden door de tempel te verwoesten. De tempel wordt volledig opgebouwd en de Israëlieten viereen vol blijdschap de inwijding van de tempel.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.