Chananja betekent "God is genadig". In de Bijbel komen meerdere Chananja’s voor. Bijvoorbeeld een profeet die door Jeremia als valse profeet wordt herkend. Ook een vriend van Daniël heet Chananja. Hij kreeg net als Daniël in Babel een Babylonische naam: Sadrach (“Maangod”).

Is de naam Chananja populair in Nederland?

De naam Chananja komt zelden voor. In 2010 en in 2013 is de naam aan een jongetje gegeven. In 2011 en in 2014 is de naam ‘Chananja’ aan een meisje gegeven. 

Heeft Chananja een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Chananja is positief.

In welk gedeelte van deBijbel kan ik Chananja terugvinden?

De naam Chananja is te vinden in 1 Kronieken 3:19

Wie was Chananja en wat deed hij/zij?

Chananja is een vriend van Daniël. Op Daniëls verzoek mag Chananja in dienst van de koning werken. Hij wordt een vooraanstaand volksgenoot en bestuurt samen met twee andere wijze mannen de provincie Babylon. Chananja is een wijs man met veel kennis en verstand van alle geschriften. Als hij en de andere twee heersers van de provincie weigeren om voor een gouden beeld van de koning te buigen, worden zij met zijn drieën in een brandende oven gegooid. God beschermt ze. De drie mannen, waaronder Chananja – die door de koning ook wel Sadrach (“maangod”) wordt genoemd –, komen zonder een schrammetje uit de hete oven. De Hebreeuwse naam Chananja (“God is genadig”) wordt hiermee door de koning gezien.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.