Baruch

Baruchi - Boruch

Bijbelse naam Baruch

Baruch betekent 'gezegend'. In de Bijbel staan meerdere personen met zijn naam. De bekendste Baruch is een leerling van de profeet Jeremia. Hij schreef op wat Jeremia dicteerde.

Is de naam Baruch populair in Nederland?

Baruch komt enkele keren voor als naam. De afgelopen tien jaar werd de naam vaker aan jongens gegeven dan aan meisjes. In 2016 werd echter de naam 1 keer aan een jongen gegeven en 1 keer aan een meisje.

Heeft de naam Baruch een negatieve betekenis?

Nee, de Bijbelse naam Baruch heeft geen negatieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Baruch terugvinden?

De naam Baruch is terug te vinden in Nehemia 3:20. 

Wie was Baruch en wat deed hij?

God geeft Jeremia de opdracht om alles op te schrijven wat Hij heeft gezegd over Israël, Juda en de andere volken. Jeremia dicteert en Baruch schrijft alles loyaal in een boekrol. Baruch moet naar de tempel komen en uit de boekrol voorlezen, waarna hij bij de raadsheren in het paleis wordt geroepen. Hij leest voor en de mannen melden het aan de koning, die de boekrol verbrandt. Jeremia en Baruch krijgen van God een schuilplaats en maken een nieuwe boekrol waarin staat dat de koning van Juda vervloekt is. Later spreekt God via Jeremia tot Baruch zelf.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.