Asia

Asiah - Asiyah - Aisha

Bijbelse naam Asia

Asia betekent 'oost'. In de Bijbel was Asia een provincie. Een plek in het Romeinse rijk waar leerling Paulus de inwoners vertelt over God en de mensen oproept tot bekering. De naam geschreven als Asiah, Asiyah of Aisha betekent “vol met leven”.

Is de naam Asia populair in Nederland?

De naam Asia wordt vaker aan meisjes dan aan jongens gegeven. In 2010 kregen 9 meisjes haar naam. In 2016 waren dat er nog 2. De afgeleide naam Aisha is de populairste variant van haar naam. Deze werd in 2016 aan 48 kinderen gegeven.

Heeft Asia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Asia is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Asia terugvinden?

De naam Asia is terug te vinden in het Bijbelboek Handelingen 2:9. 

Wie was Asia en wat deed hij?

In Jeruzalem wonen joden uit alle volken op aarde, ook uit de provincie Asia. Tijdens het pinksterfeest in Jeruzalem spreken leerlingen van Jezus in de oorspronkelijke talen van de joden. Hierdoor ontstaat verwarring, maar toch luisteren naar Petrus die getuigt over Jezus’ opstanding. Later bezoekt Paulus met leerlingen een school in Asia. Hier spreekt hij twee jaar, zodat alle inwoners van Asia kennismaken met Gods boodschap. Paulus roept Asia op tot bekering. Maar als de joden uit Asia Paulus in de tempel van Jeruzalem zien, beschuldigen ze hem ervan dat hij zich tegen het joodse volk, de wet en de tempel keert. Ze denken dat Paulus een griek de tempel heeft binnengebracht en daarmee de heilige plaats heeft geschonden. Joden uit Asia keren zich daarom af van Paulus.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.