Asa

Asha - Masha

Asa is een Hebreeuwse naam die 'dokter' of 'hij die geneest' betekent. Enigszins ironisch, omdat koning Asa van Juda uit de Bijbel sterft aan een ziekte aan zijn voet. 

Is de Bijbelse naam Asa populair in Nederland?

De naam Asa is in Nederland geen populaire naam. Van 2008 tot 2016 zijn er in Nederland slechts drie jongetjes geboren die Asa heten. Bij de meisjes ligt dat getal in diezelfde periode nog lager: er werd slechts één vrouwelijke Asa geboren.

Heeft de naam Asa een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Asa is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Asa terugvinden?

De naam Asa is te vinden in het Bijbelboek: 1 Koningen 15:8.

Wie was Asa en wat deed hij?

Asa is de derde koning van het koninkrijk Juda en de opvolger van zijn vader Abia. In de Bijbel staat dat hij deed wat goed en juist was in de ogen van de Heer. Hij heeft uitheemse altaren en offerplaatsen, Asherapalen en afgodsbeelden verwijderd en gaat daarin zelfs zover dat hij zijn eigen grootmoeder haar koninklijke titel afneemt, omdat ze een afgodsbeeld heeft laten bouwen.

Hij wint oorlogen van Nubië en Israël, maar als de profeet Chanani komt vertellen dat Asa bij die laatste oorlog geen bondgenootschap met Aram had mogen sluiten, wordt hij woedend en laat hij de profeet opsluiten. In zijn 41ste regeringsjaar sterft Asa aan een voetziekte.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.