De betekenis van de naam Artemis is onduidelijk. Het zou iets als 'stroom bedwongen' kunnen betekenen. Wat we wel weten is dat Artemis een van de belangrijkste goden in de Griekse mythologie is. Ze is daarin de dochter van oppergod Zeus en onder andere de godin van de maan en de jacht. Een andere betekenis van de naam zou dan ook 'maangodin' kunnen zijn.

Is de Bijbelse naam Artemis populair in Nederland?

Het aantal Nederlandse meisjes dat de naam Artemis krijgt schommelt tussen de nul en zes per jaar. Opvallend is dat de naam in Frankrijk in de jaren 2012 en 2013 enorm populair was: beide jaren kregen meer dan honderd pasgeboren meisjes deze naam. In 2014 kelderde dat aantal, om vervolgens nooit meer boven de acht uit te komen.

Heeft de naam Artemis een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Artemis is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Artemis terugvinden?

De naam Artemis is te vinden in het Bijbelboek: Handelingen 19:24.

Wie was Artemis en wat deed zij?

Artemis is in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en de godin van onder andere de maan, de jacht en de vruchtbaarheid. In de Bijbel komt haar naam voor in Handelingen 19. In die tekst gaat het over zilversmid Demetrius uit Efeze, die Artemistempeltjes vervaardigt en verkoopt. Mensen kopen die tempeltjes om in hun huis te zetten en te aanbidden.

Demetrius is bang dat de komst van de evangeliserende Paulus slecht zal zijn voor zijn zaken en organiseert een volksoproer onder de arbeidslieden die de tempeltjes vervaardigen. Dat loopt met een sisser af: de stadssecretaris weet de menigte te bedaren en Paulus vertrekt naar Macedonië.  

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.