Ananias

Hananja - Chananja

Bijbelse naam Ananias

De Bijbelse naam Ananias is vermoedelijk de Griekse afgeleide van het Hebreeuwse Hananja dat 'Jahweh is barmhartig (geweest)' betekent. De naam kan ook vertaald worden als 'In genade gegeven door de Heer'. 

Is de naam Ananias populair in Nederland?

Er wonen in Nederland zo'n 60 mannen en jongens die de naam Ananias dragen, waarvan slechts een kwart als voornaam. De naam is nooit echt  populair geweest in Nederland, behalve in één Zeeuws geslacht, waar de naam vanaf 1525 in een paar generaties voorkomt. 

Heeft Ananias een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ananias is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ananias terugvinden?

De naam Ananias is te vinden in Bijbelboek Handelingen 5:1. 

Wie was Ananias en wat deed hij?

In het Nieuwe Testament zijn er drie mannen die de naam Ananias dragen. De bekendste Ananias in het Nieuwe Testament is waarschijnlijk de man die getrouwd is met Safira. Ze liegen over de opbrengst van een stuk land: ze beweren de volledige opbrengst aan de gemeente te hebben gegeven, maar houden een deel ervan achter. Nadat Petrus ze met dit 'bedrog tegen de Heilige Geest' confronteert, sterven ze kort na elkaar, op dezelfde dag.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.