De Hebreeuwse betekenis van de Bijbelse naam Adam is ‘mens(heid)’. Er is ook een verband met het semitische hoofdwoord ‘dm’ wat ‘rood zijn’ betekent. Dit verklaart dan de roodbruine huidskleur van de mens. Ook lijkt er een verband te zijn met ’ădāmāh' (aarde).

Is de naam van Adam populair in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 4000 mannen met de naam Adam. Sinds 2000 is er een grote stijging te zien in de populariteit van deze naam. Waar er voor 2000 nog gemiddeld 30 jongens per jaar de naam Adam meekregen, was dat in 2016 489 keer. 

Heeft Adam een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Adam is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Adam terugvinden?

De naam Adam is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 4:1 en Lucas 3:38 

Wie was Adam en wat deed hij?

Adam is de eerste man op aarde. De hele mensheid is uit hem voortgekomen. Adam is door God geschapen op de zesde dag van de de schepping. Hiervoor heeft God stof van de aarde genomen, dat tot mens gevormd en hem levensadem ingeblazen. Adam krijgt ook een levenspartner: Eva. Als beide door de slang worden verleid om van de boom van kennis van goed en kwaad te eten, worden ze uit het paradijs verbannen. Buiten het hof van Eden krijgt Adam samen met Eva tenminste drie zoons: Kaïn, Abel en Set.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.