Achaz

Aiko - Aukje

Bijbelse naam Achaz

De Bijbelse naam Achaz betekent 'Jaweh heeft vastgegrepen/vastgehouden' of 'bezitter'.

Is de Bijbelse naam Achaz populair in Nederland?

De naam Achaz is geen populaire naam. Deze naam wordt naar schatting door 1-5 mannen in Nederland gedragen. Verder zijn er geen gegevens over de naam bekend.

Heeft Achaz een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Achaz is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Achaz terugvinden?

De naam Achaz is onder andere te vinden in het Bijbelboek 2 Koningen 15:38 en Matteüs 1:9.

Wie was Achaz en wat deed hij?

Achaz volgt zijn vader Jotam op als hij 20 is. Achaz wordt beschreven als een slechte en zwakke koning. Hij stapt over naar de godsdienst van de omliggende volken en laat in het hele land offerplaatsen voor hun goden oprichten. Hij offert zelfs één of meerdere van zijn eigen zonen. Achaz komt in de problemen als koning Resin van Aram en koning Pekach van het koninkrijk Israël een coalitie sluiten en gezamenlijk tegen Juda ten strijde trekken. Achaz ziet zich gedwongen hulp in te roepen van koning Tiglat-Pileser van Assyrië, waar hij veel voor moet betalen. Juda wordt zo een vazalstaat van Assyrie. Het koningsschap van Achaz stelt niets meer voor. Achaz wordt uiteindelijk opgevolgd door Hizkia.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.