De Bijbelse naam Abel betekent in het Hebreeuws 'adem', 'ijdelheid' of 'de vergankelijke'.

Is de Bijbelse naam Abel populair in Nederland?

De Bijbelse naam Abel is in 2016 op zijn populairst, met 201 geboortes. Sinds 2000 stijgt de naam in populariteit. Zo'n 2700 mannen dragen de naam Abel als eerste naam en nog zo'n 1200 dragen de naam Abel als tweede- of volgnaam. 

Heeft Abel een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Abel is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Abel terugvinden?

De naam Abel is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 4:2 en Matteüs 23:35.

Wie was Abel en wat deed hij?

Als Adam en Eva uit het paradijs worden verdreven, wordt Eva zwanger van Kaïn. Abel wordt daarna geboren. Uit Hebreeuwse geschriften kan men afleiden dat zowel Kaïn als Abel meerlingen waren. Het kan zelfs zo zijn dat ze tweelingen waren. Als de jongens opgroeien, wordt Abel herder en Kaïn boer. Allebei maken ze een offer voor de Heer, maar God neemt alleen het offer van Abel aan en dat van Kaïn niet. Kaïn wordt zo woest dat hij Abel dood slaat. Zo wordt Abel de eerste vermoorde mens. In de Bijbel wordt Kaïn getekend als een waarschuwing tegen de zonde en de gevolgen ervan. De dood van de onschuldige Abel wordt vaak verbeeld als voorafschaduwing van de dood van onschuldige Christus.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.