Aaron

Aäron - Aron - Ahron - Aharon - Arab: Haroen

Bijbelse naam Aaron

De Bijbelse naam Aaron komt uit het Hebreeuws en betekent 'berg van kracht'. Aharon betekent waarschijnlijk 'de verlichte', dit is niet met zekerheid vastgesteld.

Is de Bijbelse naam Aaron populair in Nederland?

Aaron wordt sinds 1980 steeds populairder in Nederland, met als hoogtepunt in 2016 met 139 geboortes. Op dit moment dragen zo'n 2023 jongens en mannen de naam Aäron of Aaron. De vervoeging Aron verdubbelt het aantal mannen dat met deze naam rondloopt en schommelt in populariteit, met een gemiddelde van zo'n 80-100 geboortes per jaar. 

Heeft Aaron een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Aaron is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Aaron terugvinden?

De naam Aaron is te vinden in het Bijbelboek Exodus 4:14 en Lucas 1:5. 

Wie was Aaron en wat deed hij?

Aaron is de oudere broer van Mozes. Hij gaat met Mozes mee naar de farao van Egypte om de vrijlating van het volk te bepleiten. Aaron wordt de eerste hogepriester van het volk, dat door de woestijn zwerft. Daar begaat hij een grote fout, door tijdens de afwezigheid van Mozes een afgodsbeeld te laten maken: het gouden kalf. Toch wordt zijn stamboom gezalfd en worden zij het geslacht van de priesters van Israël. Ze werden geholpen door de afstammelingen van de stam van Levi: de Levieten. Doordat zowel Mozes als Aaron tegen Gods wil hebben gehandeld, mogen ze het beloofde land niet binnen gaan. Aaron sterft kort voor het einde van het dolen in de woestijn, op 123-jarige leeftijd, op de berg Hor en wordt door zijn zoon Eleazar opgevolgd als hogepriester.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.