Jona

Jonas - Yonah

Bijbelse naam Jona

Jona komt van de Hebreeuwse naam 'Yonah', wat 'duif' betekent. Een andere betekenis van de naam Jona is 'God heeft gegeven', afgeleid van de naam Jonatan. 

Is de naam Jona populair in Nederland?

De naam Jona wordt in Nederland gegeven aan zowel jongens als meisjes, maar komt niet veel voor. De populariteit van de naam is de afgelopen jaren iets gestegen. In 2015 kregen 33 jongens en 5 meisjes de naam Jona. De vervoeging Jonas is in Nederland bekender. Per jaar worden er gemiddeld 90 jongens Jonas genoemd.

Heeft Jona een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jona is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jona terugvinden?

De naam Jona is te vinden in onder andere het Bijbelboek 2 Koningen 14:25 en Matteüs 12:39. 

Wie was Jona en wat deed hij?

Jona is een profeet uit het Oude Testament. God geeft hem de opdracht naar Nineve te gaan, om de stad aan te klagen vanwege het goddeloze gedrag van de bewoners. Jona zit dit niet zitten en vlucht op een schip dat naar Tarsis gaat. Onderweg brengt God het schip in een hevige storm. Jona laat zich door de bemanning van het schip overboord gooien, waarna hij opgeslokt wordt door een grote vis. Drie dagen en drie nachten brengt hij in de maag van de vis door. Na gebed van Jona spuugt de vis hem uit op het land. Jona vertrekt alsnog naar Nineve en vertelt de inwoners dat God de stad zal wegvagen. Hierdoor krijgen de mensen in Nineve berouw en besluit God de stad te sparen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.