Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ama Boahene: 'Hoe gaat het echt met jouw jongere?'

LSVb-voorzitter merkt dat studenten zich zorgen maken

Deel:

Hoe gaat het met de jeugd van tegenwoordig in deze (hopelijk) post-coronatijd? Ama Boahene waakt als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) over het welzijn van studenten. Hoe blijven we in gesprek met onze jongeren, die het soms zwaarder hebben dan we denken?

“De afgelopen twee jaar hebben veel jongeren de binding met hun leeftijdsgenoten gemist. Dat heeft zijn sporen nagelaten," zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. Ze wijst erop dat het nog steeds een moeilijke tijd is voor jongeren. "Veel studenten maken zich zorgen over hun financiële situatie. Ze moeten veel schulden maken, op kamers wonen is (te) duur, de compensatie voor het leenstelsel is veel te laag. En in het algemeen hebben jongeren in Nederland nog veel te vaak te maken met ongelijke kansen door hun verschillende afkomst.”

Wat kan de oudere generatie doen?
“Ze kunnen zich uitspreken over de problemen van jongeren. Dat helpt om er in politiek Den Haag iets aan te veranderen. Ben je zelf ouder van een jongere, blijf dan in gesprek. Ga gewoon eens langs om erachter te komen hoe het echt met ze gaat. Als ze op kamers wonen, kan de afstand groot zijn en trekken ze zelf misschien niet aan de bel.”

Wie is Ama Boahene?

• 24 jaar
• Volgde basisopleiding Hogeschool der Kunsten Utrecht (HKU)
• Studeert rechten aan Universiteit Utrecht
• Initiatiefnemer actiegroep #ikwilnaarschool
• Sinds juni 2021 voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb)

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Weinig mensen weten dat ik een groot fan van André Hazes ben. Zelf rijd ik geen auto, maar ik zou onderweg best kunnen genieten van de levensliederen, die hij met zo veel passie en emotie kon zingen. Het liefst zing ik ze met 40.000 mensen tijdens concerten van ‘Holland Zingt Hazes’.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik ben niet gelovig, maar eigenschappen waarmee ik heel blij ben, zijn creativiteit en oplossingsgerichtheid. Als je iets wilt verbeteren in het leven van studenten, lukt dat vaak niet meteen. Dan moet je vindingrijk zijn om er toch aandacht voor te blijven vragen, tot er wel iets verandert.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Veel spullen voelen voor mij niet als onmisbaar. Zelfs persoonlijke foto’s staan vaak online opgeslagen. Maar mijn wormenbak is me dierbaar. Daar doe ik mijn gft-afval in, dat door die diertjes wordt ‘verwerkt’ tot compost, waarmee ik mijn planten dan weer kan voeden. Dus die neem ik mee!”

De moed van David inspireert om uitdagingen niet uit de weg te gaan

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Van de verhalen die ik op school heb gehoord, spreekt dat van David en Goliat me aan, omdat er een mooie les in zit. Wie niet sterk is, moet slim zijn. De moed van David inspireert om uitdagingen niet uit de weg te gaan, creatief te zijn en op te staan tegen onrecht.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Een belangrijke les, die ik van mijn ouders heb meegekregen, is dat je open en vriendelijk moet zijn tegenover iedereen. Als iedereen dat als uitgangspunt zou nemen, zou de wereld er een stuk mooier uitzien. Wanneer je bereid bent je te verdiepen in de ander – ook al verschil je grondig van mening – merk je vaak dat je minder van elkaar verschilt dan je dacht. Dat helpt echt om samen oplossingen te vinden.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--