Bak een uitbundige paastaart met Elizabeth Lopez

"Met Pasen komen mensen samen, dan heb je een grote taart nodig"

Een échte paastaart, hoe ziet die eruit? Daar hoeft EO Life-taartenbakker Elizabeth Lopez niet lang over na te denken: als een explosie van vrolijke kleuren, met bovenop een pasgeboren chocoladekuikentje als verwijzing naar nieuw leven. “Net zoals Gods genade elke dag weer nieuw is: elke dag is een nieuw begin.”

Dit heb je nodig

Voor het biscuit

• 4 eieren

• 100 gram fijne kristalsuiker

• 90 gram bloem

• 10 gram custardpoeder

• 1 tl vanille-extract 

• ½ tl zout

(Maak dit biscuit twee keer voor een hoge taart; voor de vulling en botercrème geldt dit niet.)

Voor de vulling

• 650 ml slagroom (35%)

• 65 gram fijne kristalsuiker

• 1 stokje vanille (gebruik alleen het merg)

• 500 gram verse aardbeien 

• 200 gram verse frambozen

• 1 potje aardbeienjam

Voor de botercrème

• 5 eieren

• 300 gram kristalsuiker 

• 500 gram roomboter 

• ½ tl zout

• 2 tl vanille-extract 

• 100 gram candy melts (Supermarkten verkopen meestal alleen smeltchocola of chocoladedruppels. Ga voor een gekleurde variant naar een speciaalzaak of bestel online.)

Zo maak je de paastaart

STAP 1: Biscuit

• Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte) en vet een springvorm goed in met boter of bakspray. 

• Scheid de eieren (eiwitten van eidooiers, zet de dooiers even apart) en klop het eiwit schuimig in een vetvrije kom. Voeg de fijne kristalsuiker in delen toe. Klop tot een stevig schuim.

• Meng de dooiers kort door het opgeklopte eiwit en voeg de vanille toe. 

• Zeef de bloem, zout en custardpoeder en spatel dit voorzichtig door de eiermassa.

• Stort het beslag in de springvorm en bak de bodem in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de ring van de springvorm en laat de bodem compleet afkoelen.

• Let op: maak het biscuit nog een keer voor een hoge taart.

 

STAP 2: Vulling

• Keer de taartbodem (het biscuit) om, zodat de onderkant de bovenkant wordt.

• Klop de slagroom met de suiker en vanille stevig op en doe dit in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. 

• Snijd de aardbeien in dunne plakken.

• Snijd de taartbodem twee keer door (let op: doe dit pas als het biscuit compleet is afgekoeld).

• Strijk op de eerste laag een dunne laag jam (en herhaal dit telkens bij elke plak). Spuit er een laag slagroom op en leg de aardbeien en frambozen boven op de slagroom.

• Leg de tweede plak biscuit erbovenop, bestrijk opnieuw met jam, spuit de slagroom en decoreer met de aardbeien en frambozen. Herhaal dit tot je met de laatste plak biscuit eindigt. Zet de taart in de koelkast en maak de botercrème.

Extra taarttips van Elizabeth

• De taartbodem in plakken snijden, vinden veel mensen geen makkelijke klus. Mijn tip: snijd eerst in de rondte een randje open, en snijd steeds iets dieper terwijl je het biscuit blijft ronddraaien. Dan wordt-ie heel mooi recht!

• Het opstapelen en vullen van de taart doe ik in een bakblik. Zo blijft de hoge taart mooi recht bij het vullen. Leg eerst een vershoudfolie in het bakblik, zodat je de gestapelde taart er ook weer makkelijk uit kunt halen.

• Wil je een hoge taart maken? Dan loop je kans dat de slagroomvulling tussen de lagen naar buiten wordt gedrukt. Dit voorkom je door een ‘huisje’ te maken van de botercrème: doe de crème in een spuitzak en maak een ‘dijkje’ langs de buitenrand bij elke laag. Daarbinnen kun je met een gerust hart de vulling aanbrengen.

• Als je de taart met gekleurde botercrèmedetails wilt decoreren – zoals het groene bij deze taart – voeg je aan een deel van de botercrème kleurstof op oliebasis toe. Soms verwarm ik het een klein beetje, zodat de kleur nóg beter met de crème mengt. Dat doe ik het liefst met een föhn aan de buitenkant van de kom; de magnetron maakt de crème al snel te zacht.

• Voor deze taart gebruikte ik een spuitmond met kleine gaatjes om gras na te bootsen.

STAP 3: Botercrème

• Gebruik een brandschone, hittebestendige mengkom. Doe hierin het eiwit, de suiker en zout. Warm dit au bain-marie op tot 60 graden. Blijf voortdurend roeren met een garde.

• Als de suiker volledig is opgelost, klop je op hoge snelheid een schuim tot stijve piek (doe dit met een keukenmachine of mixer). Het schuim is dan spierwit.

• Zet het apparaat op een lage stand en voeg de roomboter langzamerhand in blokjes toe. Eerst wordt het een slappe pap, maar blijf kloppen: daarna gaat het mengsel weer opstijven tot een romige botercrème.

• Voeg als allerlaatste de vanille toe.

‘Ooit zitten we met Jezus aan tafel’

“Met Pasen komen mensen samen, dan heb je een grote taart nodig,” lacht Elizabeth Lopez terwijl ze de biscuitlagen steeds hoger op elkaar stapelt. Al van jongs af aan staat ze graag in de keuken, en dat heeft haar geen windeieren gelegd: in 2021 won ze de Heel Holland Bakt-finale.

“Met Pasen sta ik stil bij de grote genade die God voor mij heeft gehad,” vertelt ze met haar bekende vrolijke glimlach. In haar jeugd op Aruba werd Pasen altijd uitbundig gevierd. “Met veel eten, want eten verbindt mensen. En dat doe ik nu zelf ook. Op eerste paasdag dek ik de tafel graag royaal, als teken van hoop dat wij uiteindelijk met Jezus aan tafel zullen zitten. Daar leef ik elke dag naartoe. Er kan van alles fout gaan op aarde. Sommige mensen krijgen de volle lading, en als je gespaard wordt, mag je daar dankbaar voor zijn. Maar uiteindelijk weten we: ooit komt het goed! Dat betekent amazing grace voor mij: Gods genade is elke dag weer nieuw.”

STAP 4: Maskeren

• Smeer de taart af met de botercrème. Doe dit voorzichtig met een paletmes.

• Zet de taart tussendoor minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Breng daarna weer een laag botercrème aan en smeer alles glad.

• Smelt de candy melts of smeltchocolade ongeveer 3 minuten in de magnetron. Giet dit over de randen van de taart om zo een mooie ‘driptaart’ te maken. 

• Nog botercrème of slagroom over? Spuit rozetjes op de bovenkant en garneer met het verse fruit of chocolaatjes naar keuze. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons