Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Natuurfotografen lanceren het 'Handboek vogelfotografie'

‘Leef je uit op een koolmees’

Van snelle vliegers als de boerenzwaluw tot de knalgele kwikstaart: hoe fotografeer je ze van heel dichtbij, zonder ze te verstoren? En wat heb je daarvoor nodig? Het 'Handboek vogelfotografie' voorziet je van tips om vogels op een bijzondere manier vast te leggen.

Deel:

“Voor de meeste mensen is het nog winter, maar voor mij is het voorjaar al volop begonnen,” vertelt vogelfotograaf Daan Schoonhoven enthousiast tijdens het interview begin februari. “De koolmees zingt sinds half januari. De heggenmus begon een paar weken later en binnenkort mengen de zanglijster en de merel zich voorzichtig in hun gezang.”

Al van jongs af aan is Daan wild van vogels en natuurfotografie. Met zijn creatieve bedrijf Pixfactory gaf hij in 2012 het Praktijkboek vogelfotografie uit. Dat sloeg in als een bom: “Het boek is vijf keer herdrukt en voorzag in een enorme vraag. Maar toen we vorig jaar voor een nieuwe herdruk stonden, besloten we dat er een heel nieuw boek moest komen; in tien jaar tijd verandert er veel.” Samen met vijf andere vogelfotografen – bij elkaar goed voor meer dan honderd jaar ervaring aan vogelfotografie – deelt hij daarom nu zijn kennis en passie in het Handboek Vogelfotografie.

Cover_handboek_vogelfotografie

Vogels benaderen

“Dit naslagwerk vol mooie platen is voor elke natuurfotograaf die zich afvraagt: hoe worden al die mooie vogelfoto’s gemaakt?” legt Daan uit. “Ben je nog een beginner, dan doe je er goed aan om je eerst de basis van fotografie eigen te maken – die veronderstellen we als bekend. Maar ondanks dat heb je alsnog voorsprong als je dit handboek als beginner leest. Je voorkomt missers die ons als inmiddels ervaren fotografen veel tijd hebben gekost om uit te vogelen.”

Wat is er in tien jaar tijd veranderd?
“De apparatuur is natuurlijk verder ontwikkeld en daarmee de kwaliteit van de foto’s. Maar als auteursteam hebben we vooral meer kennis opgedaan over hoe je vogels goed kunt benaderen. Daar besteden we in het boek uitgebreid aandacht aan. Want hoe doe je dat op een verantwoorde manier? Vogels verstoor je al snel, dus je gaat gemakkelijk de mist in als je kennis mist. Wat je bij de ene vogelsoort wel kunt doen, kan bij de andere soort weer niet.”

Welk advies is het belangrijkst voor vogelfotografen?
“Verdiep je in je onderwerp, dus in de vogel zelf. Dan wordt het veel leuker: je gaat gedrag herkennen en je kunt het interpreteren. Waar vogelaars graag speciale soorten willen spotten, kan een vogelfotograaf al in de achtertuin beginnen. Leef je uit op een eenvoudige koolmees en je gaat ’m met andere ogen bekijken.”

Lees ook: Wilfred Hermans schrijft interviewbundel 'Zielsverdriet'
Lees ook: Wilfred Hermans schrijft interviewbundel 'Zielsverdriet'

Wat hoop je met dit boek te bereiken?
“Vandaag de dag heeft natuurfotografie ook iets tegenstrijdigs. De kwaliteit van natuurfoto’s is nog nooit zo hoog geweest. Tegelijkertijd gaan het aantal plant- en diersoorten en de dichtheid van soorten op een schrikbarend tempo achteruit.” Hoofdschuddend: “Ik maak me geen illusies dat mooie foto’s het tij gaan keren. Toch hoop ik dat we met ons werk de fascinatie voor de natuur vergroten. Zodat mensen vanuit verwondering kiezen om er zuinig op te zijn.”

‘Handboek vogelfotografie’

Hans Overduin, Marcel van Kammen, Arno ten Hoeve, Chris van Rijswijk, Thijs Glastra, Daan Schoonhoven.
Online verkrijgbaar via de website van uitgever Pixfactory

--:--