Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat doen we met ons spaargeld?

Een aantal opties voor het spenderen van ons spaargeld op een rijtje

Oom Dagobert zou watertanden bij het zien van de gigantische spaarberg die ons vlakke land sinds de coronacrisis rijk is. Ook de overwaarde op koophuizen rijst de pan uit. Nu kun je dat geld natuurlijk oppotten of uitgeven aan een campertje, zoals half grijs-Nederland lijkt te doen, maar je kunt het ook over een heel andere boeg gooien. Want dít doet bijna niemand met die extra knaken.

Deel:

Eerst even de cijfers. In 2020 spaarden we samen een lieve 77 miljard euro bij elkaar. Het hoogste bedrag sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met tellen. De coronacrisis wakkerde blijkbaar een heuse spaardrift in ons aan, waardoor het zogenaamde mediane spaarbedrag inmiddels op bijna 14.000 euro ligt. Dit betekent dat de helft van de huishoudens meer geld en de andere helft minder geld heeft dan dit bedrag.

Dan die andere stijger: de overwaarde op koophuizen. In een jaar tijd nam de waarde van onze paleisjes gemiddeld met bijna 59.000 euro toe. Dat geld kun je gebruiken om een nog duurder huis te kopen, of je kunt het inzetten om de bestaande woning te verduurzamen. Of…

U gaat voor duur?

U hebt wellicht meegekregen dat Nederland onlangs De Vaandeldrager van Rembrandt aanschafte voor een slordige 175 miljoen euro. Weet u nog een Rembrandt op te duikelen in particulier bezit? Wees het Rijksmuseum dan voor en trek die oude sok leeg.  Bent u minder kieskeurig, dan is een ingelijste replica als poster ook lang niet gek. Voor 16,50 euro kun je in de webshop op Rijksmuseum.nl al heel aardige werkjes vinden.

overwaarde-02

U gaat voor groen?

Koop dan een bos en waan je een grootgrondbezitter onder het bladgroen. Op sites als Bostekoop.nl of Bosverkoop.nl staan de perceeltjes in de aanbieding vanaf een paar duizend euro. Voor die prijs krijg je een alleraardigst gemengd loofbosje van zo’n duizend vierkante meter. Ideaal voor stookhout, een eigen stekje in de vrije natuur of als belegging. Ook niet onbelangrijk: je bepaalt zelf op welke manier je het bos onderhoudt. Zelfs de natuur de vrije hand geven, is toegestaan. En voor de handige boekhouders onder ons: de Belastingdienst heft geen vermogensbelasting op bosgrond. Is hout het nieuwe goud?

U gaat voor eerlijk delen?

Stel, u hebt 18.000 euro gespaard en u wilt een goed doel steunen. De vraag is dan natuurlijk wel: welke organisatie kiest u uit? Wilt u die keuze niet maken, waarom dan niet elk geregistreerd goed doel in Nederland een klein bedragje toestoppen? Het zijn er – volgens de brancheorganisatie van goede doelen – welgeteld 18.000. Dit betekent dat u dus elke organisatie blij maakt met een euro. Wel zo eerlijk en het houdt u lekker van de straat.

U gaat voor globaal?

We zijn niet allemaal zo kapitaalkrachtig als Tesla-baas Elon Musk. Hij wil best 5,2 miljard euro aan aandelen verkopen om extreme en acute honger de wereld uit te helpen. Dat kost het namelijk om 42 miljoen mensen te hulp te komen, volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (VN). Maar waarom wachten op de vrijgevigheid van een superrijke? Wat als wij een klein deel van het Nederlandse spaargeld zouden inzetten? Zou u een financieel steentje bijdragen als we een crowdfundactie zouden starten?

overwaarde-03

U gaat voor plezier?

Nu kun je de overwaarde van je huis in een ongetwijfeld noodzakelijke dakkapel op zolder stoppen (voor als de kleinkinderen eens komen logeren). Maar wilt u niet liever iets unieks doen? Vergeet die dakkapel dan en huur een luchtkussen of suikerspinmachine waar alle kinderen in de wijk plezier aan beleven. En nee, niet lafjes voor een dag, gewoon voor een héél jaar. Dat doet niemand!

Lees ook: ‘Ik wil verbinding brengen op plekken waar dat voor anderen gek is’
Lees ook: ‘Ik wil verbinding brengen op plekken waar dat voor anderen gek is’

O wacht, van dat ronkende luchtkussen loopt het klimaat rood aan en van elke dag een gratis suikerspin komt overgewicht. Een popcornmachine dan? Briljant! Want popcorn bevat naar verluidt veel antioxidanten en vezels. U moet alleen niet te scheutig zijn met zoet en zout. Daar went de jeugd vast wel aan. Zo’n popcornmachine huur je trouwens al vanaf 40 euro per dag en weegt niet op tegen de kosten van de gemiddelde verbouwing. Wedden dat er allerlei bijzondere dingen bij u voor de deur oppoppen?

--:--