Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esther ten Hove helpt je van de drank af tijdens 'Dry January'

'Wat zit er achter jouw alcoholgebruik?'

Deel:

Het is weer januari. Traditioneel het startsein om tijdens ‘Dry January’ (tijdelijk) geen alcohol te drinken. Maar drank is alom geaccepteerd en het is heel moeilijk om te breken met ingesleten gewoonten. Sobercoach Esther ten Hove kent dit uit haar eigen leven. Haar missie: niet drinken moet net zo normaal worden als wel drinken.

“Als jonge tiener dronk ik soms al gezellig met mijn vriendinnen. Ik was niet zo’n schooltype, maar werkte wel veel in de horeca. Daar deed ik goede levenslessen op, maar ik vond er ook ontspanning in alcohol," vertelt Esther ten Hove. Alcohol ging in haar leven een negatieve rol spelen. "Als twintiger dronk ik door de week niet, omdat mijn baan me lief was, maar ik keek altijd uit naar de vrijdagmiddagborrel. Dan ging ik los. Pas toen ik me in mechanismen en gedachten achter mijn gebruik verdiepte, lukte het me om te stoppen.”

Wie is Esther ten Hove?

• 30 jaar
• Sobercoach en sobriety influencer
• Oprichter online platform Soberinlife.nl, ook actief op Instagram
• Schreef samen met gedragswetenschapper Paul Smit het boek Morgen stop ik echt… Net als gisteren.
• Start op 3 januari de 40 dagen challenge, ook samen met Paul: ze begeleiden de deelnemers, die de drank (minstens) 40 dagen willen laten staan

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen?
“Alcohol biedt troost als een soort teddybeer. Drinken helpt je door een drukke, of juist saaie verjaardag heen," vertelt Esther ten Hove. "Het is makkelijk verkrijgbaar en drinken is voor een groot deel een gewoonte. Zoals een biertje om half zes, als je net uit je werk komt. Een tip die ik vaak geef, is: het helpt om zinnen met ‘als’ en ‘dan’ te maken. Zeg iedere dag tegen jezelf: ‘Als ik thuiskom uit mijn werk, dan neem ik een tonic.’”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Toen ik pas bij een EO-opname voor BEAM over mijn werk mocht vertellen, dacht ik: als ik maar niet verkouden word, want dan moet ik afzeggen. Ik zoek regelmatig contact met God, ook al ga ik niet meer regelmatig naar een kerk, zoals in mijn jeugd. Zo vraag ik God ’s avonds in bed soms om vergeving als ik overdag niet altijd even aardig ben geweest. Met Kerst, en op Vader- of Moederdag ga ik nog graag met mijn ouders mee naar de dienst.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Esther ten Hove Dry January
Sobercoach Esther ten Hove helpt mensen tijdens 'Dry January' om (tijdelijk) de alcohol te laten staan. Credits: Seijbel Photography.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Zacheüs, die in een boom zit te kijken als Jezus langskomt. Een geschiedenis met een voor hem belangrijke wending. Het laat zien dat sommige dingen met een reden gebeuren. Ik geloof ook echt dat zoiets gestuurd kan worden.”

Stel, je mag een feest organiseren? Hoe ziet dat eruit?
“Een feest in de tuin, met een klein groepje mensen die dicht bij me staan. Met lekker eten en iemand die heerlijke, alcoholvrije cocktails maakt, die niet meer van echt te onderscheiden zijn.”

Is er iets wat we niet mogen voelen?

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Met nieuwsgierigheid. Die kan zich richten op andere mensen, die bijvoorbeeld een heel ander beroep hebben dan ik. Maar ook op mezelf. Hoe zit ik in elkaar, waarom denk ik zoals ik denk, hoe ben ik opgegroeid en hoe ben ik gekomen waar ik nu ben? Mijn nieuwsgierigheid brengt me veel in het leven en maakt dat iedere dag anders is.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Is er iets in mijn leven wat ik niet mag voelen? Zelf had ik hulp nodig om te ontdekken dat ik mezelf vroeger had weggecijferd in het grote gezin waarin ik opgroeide. Ik dronk om die zelfafwijzing niet te voelen. Of je nu veel drinkt, tachtig uur per week werkt of de hele dag op Instagram scrolt – je drukt er iets mee weg wat beter toch een keer aan de oppervlakte kan komen, zodat je het kunt opruimen.”

Beeld: Seijbel Photography

Geschreven door

Bart van Delen

--:--