De beste films van 2021

Filmblog van Rick de Gier

Eind december: tijd voor lijstjes en terugblikken. Wat mij betreft waren dit de tien beste films van 2021. De meeste zijn inmiddels te huur, sommige draaien nog in de bioscoop, dus wie weet zit er iets tussen voor de kerstvakantie.

1. Nomadland

Prachtige mix van fictie en documentaire, over moderne nomaden die in busjes en campers door de VS zwerven. Won Oscars voor beste film, regie en hoofdrol (van Frances McDormand). Te zien op Disney+.

2. The Tragedy of Macbeth

Klassieke Shakespearefilm met verbluffend mooie beelden en knappe hoofdrollen van Denzel Washington en (wederom) Frances McDormand. Te zien in de bioscoop en op Apple TV+.

3. Pig

Prettig onvoorspelbaar drama met een zeldzaam ingetogen hoofdrol van Nicolas Cage. Hij speelt een kluizenaar die op zoek gaat naar zijn gestolen varken. Binnenkort te huur.

4. Minari

Ontroerend autobiografisch drama van regisseur Lee Isaac Chung, over zijn jeugd in een Koreaans-Amerikaans gezin op het platteland van Arkansas. Te zien op Picl.nl.

5. The Power of the Dog

Benedict Cumberbatch speelt een norse machocowboy in deze broeierige, tragische western van Jane Campion (The Piano). Te zien op Netflix.

6. Dune

De klassieke sf-roman van Frank Herbert leek onverfilmbaar, maar regisseur Denis Villeneuve kreeg het voor elkaar. En hoe! Te zien in de bioscoop en op o.a. Pathé Thuis.

7. Herr Bachmann und seine Klasse

Ideaal voor de vakantie, deze drieënhalf uur durende Duitse documentaire over een inspirerende meester en zijn klas. Te zien op Picl.nl.

8. The Green Knight

Tikje griezelige, maar erg sfeervolle en originele filmversie van het Arthursprookje over Heer Gawein en de Groene Ridder. Te zien op Amazon Prime.

9. The Killing of Two Lovers

Beklemmend relatiedrama met knap acteerwerk en fraaie beelden van onherbergzaam Utah. Te zien op o.a. Pathé Thuis.

10. One Night in Miami

Rustig drama met geweldige dialogen, over een beruchte ontmoeting tussen activist Malcolm X, bokskampioen Cassius Clay, footballster Jim Brown en soulzanger Sam Cooke. Te zien op Amazon Prime.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons