Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klimaatburgemeester Elisah Pals leeft al vijf jaar afvalvrij

'Het bleek best makkelijk om niets nieuws te kopen'

Deel:

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, probeert zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor een afvalvrije leefstijl. Zelf nam ze in 2016 het ingrijpende besluit om niets nieuws meer te kopen. Een portret van Elisah, die als klimaatburgemeester de inwoners van Breda inspireert tijdens de Nationale Klimaatweek. 

“Je kunt het afvalprobleem het beste oplossen door te voorkomen dat je afval produceert. Toen ik daarvan overtuigd raakte, besloot ik zelf afvalvrij te gaan leven," legt Elisah Pals uit. "Maar nieuwe spullen zijn vaak verpakt, wat afval oplevert. Bovendien worden die spullen te zijner tijd zelf afval. Ik nam me voor om in elk geval een jaar afvalvrij te leven. Ik kon het zo makkelijk volhouden, dat ik nog steeds niet gestopt ben.”

Kan iedereen het leren?
“Het is echt geen hogere wiskunde, maar doe het niet in één keer. Als je steeds kleine stapjes zet, merk je dat je makkelijk vervolgstapjes kunt zetten. Op de site van Zero Waste Nederland leg ik uit hoe je eenvoudig zelf tandpasta of deodorant kunt maken en deel ik tips over kleding en recepten. Het moet simpel zijn, anders is het geen goede tip.”

Wie is Elisah Pals?

• 37 jaar
• Spreker en inspirator
• Adviseur afval en grondstoffen bij Stantec
• Studeerde psychologie en arbeid & gezondheid in Leiden
• Nam in 2018 het initiatief voor Zero Waste Nederland
• Staat sinds 2020 in de Trouw Duurzame 100, momenteel op plaats 49
• Tijdens de Nationale Klimaatweek is Elisah Pals klimaatburgemeester van Breda

Wat wilde je als kind worden?
“In mijn tienerjaren wilde ik een tijdje archeoloog worden en heb ik meegeholpen bij opgravingen in het centrum van Bergen op Zoom," blikt Elisah Pals terug. "Ik wilde weten hoe mensen in een andere tijd op die plek leefden. Mijn fascinatie voor het gedrag van mensen is gebleven – vandaar mijn keuze om psychologie te studeren – en ik herontdek oude technieken om kleding te repareren en voedsel in te maken.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Toen vorig jaar corona uitbrak en er veel dreigende berichten op ons afkwamen, hield ik wel even mijn hart vast. Als mijn geliefden maar gespaard blijven, dacht ik. Niet echt een gebed, maar meer een uitroep of het universum ons maar gunstig gezind mag zijn.”

Leer in stapjes afvalvrij leven, dan zul je zien dat het niet moeilijk is

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik vind de Sagrada Familia in Barcelona heel mooi, omdat het bouwwerk zulke mooie organische vormen heeft. Er zit ook een mooie symboliek in dat nieuwe generaties delen in het werk van Antoni Gaudí, de ontwerper, en zijn idee nu verder dragen.”

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Dat feest houd ik graag buiten, in een groene omgeving waar mijn gasten zich op hun gemak voelen. Ik vind het ook mooi als er gedeeld wordt, bijvoorbeeld doordat iedereen een gerecht meeneemt. Zo kom je via elkaars keuken ook iets te weten over elkaars cultuur en achtergrond.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Als ik er straks niet meer ben, wat heb ik dan gedaan om de wereld mooier te maken? Het is goed om te beseffen dat je daar elke dag iets aan kunt bijdragen.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--