Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijs ontmoet Adriaan van Dis in nieuw seizoen 'Adieu God?'

'Hoed je voor mensen met idealen'

Deel:

In de interviewserie Adieu God? gaat Tijs van den Brink opnieuw met BN’ers in gesprek over God en geloof. Adriaan van Dis gaat graag in op de uitnodiging. “Ik ben heel godsdienstig van aard, maar zonder God. Je zult zien dat Tijs en ik elkaar vrolijk met citaten om de oren slaan.” Een portret van Tijs' eerste gast in het nieuwe seizoen.

“‘In den beginne was het woord, en het woord was bij God en het woord was God.’ Daar geloof ik in. Zodra mensen de vaardigheid van taal hadden, vroegen ze zich af waar ze vandaan kwamen, en hebben ze God gemaakt.Mensen die in Hem geloven, denken dat het andersom is, " zegt schrijver Adriaan van Dis, die in Adieu God? te gast is bij Tijs van den Brink. "Als kind ben ik opgevoed met de mystieke verhalen van de grote godsdiensten over onze herkomst, maar zonder het idee dat er maar één godsdienst zaligmakend is."

Wat is uw favoriete Bijbelverhaal?
“De Bergrede, omdat die laat zien hoe radicaal Jezus’ boodschap is. Dat spreekt me het meeste aan in de Bijbel, maar we leven er niet naar. Als je de Bijbel goed leest, vraagt dat om een radicaliteit die niet op te brengen is. Je kunt er wel naar streven, als je het een ander maar niet oplegt.”

Wie is Adriaan van Dis?

• 74 jaar
• Schrijver, journalist, presentator
• Studeerde Nederlands
• Bekend van boeken als Nathan Sid (debuut, 1983), Indische duinen, Tikkop en Ik kom terug
• Won onder meer de Libris Literatuurprijs en de Constantijn Huygensprijs
• Schreef onder meer voor NRC Handelsblad en De Gids
• Presenteerde op tv onder meer Hier is… Adriaan van Dis en Zomergasten

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik luister graag naar chansons, het Franse genre dat weer aan populariteit wint door het tv-programma Chansons! van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps. De weemoedige liederen van Charles Aznavour en Serge Reggiani maken elke file draaglijk.”

Denkt u weleens aan de dood?
“Elke dag, zonder er obsessief mee bezig te zijn. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn moeders eerste man is in de oorlog onthoofd en mijn vader stierf jong. De dood is een intieme vriend, al nodig je hem niet meteen uit om binnen te komen. Ik vind de herfst een mooi seizoen en de dood is een soort herfst. In een leven hierna geloof ik niet. Ik gun het mensen als ze daarop vertrouwen, maar ik zie dat meer als een geestesgesteldheid dan een realiteit.”

Als je de Bijbel goed leest, vraagt dat om een radicaliteit die niet op te brengen is

Welk historisch moment had u graag willen meemaken?
“Ik zou wel als voyeur om het hoekje willen kijken bij de Franse Revolutie, die werd gestart door mensen als Danton en Robespierre, die – zoals veel mensen vergeten – nog maar twintigers waren. Het was een interessante, maar gruwelijke tijd. Hoed je voor mensen met idealen, want als ze die gaan uitvoeren – ten koste van wie of wat zal dat gaan?”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Ik ben een enorme liefhebber van woestijnen. Bijvoorbeeld die van Namibië, een land dat vele malen groter is dan Nederland, terwijl er nog geen twee miljoen mensen wonen. De combinatie van leegte en zwijgen vind ik heerlijk.”

Wat is uw belangrijkste levensles?
“‘Alles is veel voor wie niet veel verwacht.’ Een dichtregel van J.C. Bloem uit ‘De Dapperstraat’. Veel teleurstelling en bitterheid komt voort uit te hoge verwachtingen.”

Nieuw seizoen 'Adieu God?' – Adriaan van Dis

Tijs van den Brink gaat in Adieu God? met bekende Nederlanders in gesprek over God, geloof en geloofsgemeenschap. De gasten zijn in hun persoonlijk leven met religie in aanraking gekomen, meestal in hun opvoeding. Vaak zegden ze de kerk of geloofsgemeenschap vaarwel. Maar namen ze daarmee ook afscheid van God? Schrijver Adriaan van Dis (74), de eerste gast in het nieuwe seizoen van Adieu God?, kwam in zijn jeugd al in aanraking met allerlei geloven. Nog altijd is Adriaan van Dis zeer geïnteresseerd in godsdienst, vooral als maatschappelijk en cultureel verschijnsel. 

Vanaf 11 oktober, iedere maandag, 23.25 uur, NPO 2

Kijk 'Adieu God?' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--