Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Halloween: Wat laat ik mijn kind vieren?

‘Christenen zijn veel te bang voor de dood en het occulte’

Halloween: rond deze tijd ontstaat hierover – vooral onder christenen – ieder jaar flink wat discussie. Is het een occult feest, waar we ons als gelovigen verre van moeten houden? Of is het gewoon een leuk verkleedpartijtje en moeten we niet zo krampachtig doen?

Deel:

“Als christen geloof ik in de God van de levenden,” vertelt Corma Bezemer (48). “In de God van licht, in Wie geen duisternis is. Daarom heb ik grote moeite met een ‘duister’ feest zoals Halloween.”

Skeletten, zombies en monsters

Corma is werkzaam bij de zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht. Zij merkt dat Halloween in de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, en dat het feest door een groeiend aantal volwassenen en kinderen wordt gevierd. “Nadat ik vorig jaar volwassenen en kinderen verkleed heb zien gaan als wandelende skeletten, zombies en monsters dacht ik: het kan toch niet zo zijn dat we als christenen geen alternatief kunnen bieden voor een griezelfeest als Halloween?”

Een alternatief: Happyween

Een aantal jaar geleden heeft Corma met verschillende kerken in haar woonplaats Barendrecht een alternatief bedacht voor Halloween. Mensen uit zeven verschillende kerken meldden zich aan. Al snel werd binnen het team het idee ‘Happyween’ geboren: een gezellig en vrolijk kinderfeest tijdens Halloween. "Naar ons idee heeft het niet veel nut om alleen maar te roepen dat je ergens tegen bent", vertelt Corma. "Wij bieden liever een mooi alternatief aan met ons Happyween-feest. De meesten vonden het fantastisch. Bij het verspreiden van posters in winkels was er een medewerker die zei: ‘mijn dochter zal blij zijn dat het weer is.’ Zij zijn zelf geen christen, maar haar dochter had gezegd ‘mam, ik wil niet naar Halloween, ik wil naar Happyween!’ En daar doen we het voor."

Volwassenen

Niet alleen kinderen maar ook veel volwassenen reageren positief op Happyween. "Zelfs niet- christenen zijn enthousiast. "Vorig jaar was er een ondernemer zo blij met het idee dat ze spontaan een aantal anderen dingen ging organiseren in het winkelcentrum onder de naam Happyween.”

Wat laat ik mijn kind vieren?

Blijdschap en licht

Het team zocht sponsors, ontwikkelde een website en een gratis programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen kunnen zich tijdens Happyween laten schminken, er is een lampionnenoptocht en de kinderen krijgen lekker eten en drinken.

“Ik heb ouders horen zeggen dat het heel moeilijk is om je kind te verbieden mee te doen aan Halloween. Nu kunnen zij hun kinderen een alternatief bieden en vertellen over een feest vol blijdschap en licht.

Kramp

In tegenstelling tot Corma heeft blogger en spreker Wouter van der Toorn totaal geen moeite met Halloween. “Veel christenen leven ongelofelijk in angst voor dingen die ze niet kennen of begrijpen,” vertelt hij. “Zodra iemand  het woord ‘occult' roept, schieten veel mensen in een soort kramp. Volgens mij zijn wij christenen gewoon veel te bang voor de dood. Serieus! De dood uitlachen, echt uitlachen. Dat zou pas een goed christelijk gebruik zijn. De dood heeft immers geen macht meer, zo is de overtuiging. Jezus overwon de dood. In dat licht mag je de dood uitlachen. En dat mag best met een griezelfeest."

Een gewond meisje

“Ik denk wel dat we kritisch moeten blijven”, stelt Kars Hardebol (30). Kars studeert theologie in Amsterdam en op zijn site schrijft hij over zaken die hem opvallen. Zijn blog ‘Fijn, het is weer tijd voor Halloween’ werd vorig jaar massaal gedeeld op Facebook. 
“Een paar jaar geleden ging er een schok door de wereld,” vertelt Kars. “Islamitische Staat liet een filmpje zien waarin een gevangengenomen Jordaanse piloot door IS-strijders met benzine wordt overgoten. Vervolgens wordt hij levend in brand gestoken. De man sterft een verschrikkelijke dood. Men kijkt naar deze video en praat er met afschuw over. ‘Hoe is dit mogelijk?!’ In een ander filmpje loopt een angstaanjagend figuur met jerrycans vol benzine naar een gewond meisje dat vastgebonden zit. De benzine wordt over het meisje gegoten en het vuur wordt aangestoken. Ook een filmpje van de IS? Nee. Deze video is nota bene een aankondiging voor de Walibi Fright Nights.”

De dood uitlachen, echt uitlachen. Dat zou pas een goed christelijk gebruik zijn

Leuk

"Tijdens Halloween mag alles wel gruwelijk en bloederig zijn,” vervolgt Kars. “Het is dan ineens helemaal niet gek om iemand in brand te steken. Sterker nog, het is eigenlijk wel leuk. En als het even kan, nemen we onze kinderen – hoe jong ze ook zijn – gewoon ‘gezellig’ mee naar zo’n halloweenfeest. Ik denk dat je als christen jezelf echt de vraag moet stellen: 'Wat ben ik in hemelsnaam eigenlijk aan het vieren?'. Of: 'Wat laat ik mijn kind vieren?'” 

Plezier

“De Walibi Fright Night is ook niet echt mijn ding,” reageert Wouter. “Maar voetbal is bijvoorbeeld ook niet mijn ding. Ik denk wel dat er een grens ligt bij extreme gruweldingen. Vaak is het echter toch een kwestie van smaak, net zoals bij games. Prima als je niets wilt doen met Halloween of als je je kinderen een ander feest wilt laten vieren. Prima als je niet houdt van horror en griezelen. Maar geef anderen de vrijheid om er van te kunnen genieten."

Het ontstaan van Halloween

Halloween is van oorsprong een Keltisch feest. Bij de Kelten speelden doden en geesten een belangrijke rol. Op 31 oktober was het voor de Kelten de nacht van Samhain, de god van de doden. Die avond was ook hun oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat deze nacht geesten van de doden van dat afgelopen jaar terugkwamen om bezit te nemen van een levend lichaam. Om zich daartegen te beschermen verkleedden mensen zich als 'dode' en/of droegen ze enge maskers. Zo probeerden ze de geesten op een dwaalspoor te zetten of af te schrikken.

Allerheiligen

Eeuwen later kreeg het christelijk geloof steeds meer invloed in Europa. En daarmee gingen ook de katholieke feestdagen een rol spelen. In het jaar 609 werd door paus Bonifatius IV op 13 mei Allerheiligen ingevoerd, als een feestdag om heiligen te herdenken: overleden christenen die op een bijzondere manier Gods liefde hadden uitgedragen en soms zelfs hun leven daarvoor hadden gegeven.

Allerzielen

Toen de Kelten die ook in Europa woonden in de God van de christenen gingen geloven, bleven ze toch ook Samhain vieren. Daarom werd in het jaar 835 door paus Gregorius IV, de datum van Allerheiligen verschoven van 13 mei naar 1 november. Hij hoopte dat de volken met Keltische gebruiken dit katholieke feest over zouden nemen. Maar in de praktijk gebeurde dit niet.
Daarnaast werd 2 november door de Katholieke Kerk uitgeroepen tot Allerzielen, een dag om de overige doden te gedenken.

Halloween

Zo ontstond er een vermenging van feesten. De avond voor Allerheiligen werd Halloween. Hallow betekent heilig en komt van avond. Letterlijk betekent het ook Heilige Avond. De verwarring was compleet. Nu, eeuwen later, weten we nauwelijks nog dat dit is gebeurd en zijn er mensen die denken dat Halloween van oorsprong christelijk is. Maar niets is dus minder waar.

Bron: Happyween.nl  
 

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--