Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marleen Stelling: 'Eten klaarmaken is een vorm van levenskunst'

Wat kookt de presentatrice in de zomer?

Al van jongs af aan houdt presentator Marleen Stelling van koken. Nu ze een zoontje heeft, wordt de plek waar ze eten nóg belangrijker. “Ik houd ervan om eten mee te nemen naar een mooi plekje.”

Deel:

Wat is je favoriete zomergerecht?

“Met een peuter heb je meestal niet veel eer van je werk, daarom vind ik het fijn om culinaire gerechten af te wisselen met meer praktisch eten. Dan bak ik bijvoorbeeld lekkere broodjes in de oven en combineer ik die met rauwkost (zie recept, red.). Ik vind het leuk om dat samen met ons zoontje Gabriël te maken. Hij staat er gezellig bij in de keuken en helpt met de bereiding, terwijl hij gespannen afwacht wat het wordt. Ik houd ervan om eten mee te nemen naar een mooi plekje, daar leent dit gerecht zich ook voor.”

Welk mooi eetplekje is je bijgebleven?

“Nederland heeft veel mooie plekken, dus ik kan eigenlijk niet kiezen. Toen ik jong was, gingen we met het gezin weleens fietsen, om vervolgens ergens in een polderlandschap samen te eten. Dan kom je erachter dat er zo veel moois is – vaak gewoon om de hoek! Ik houd erg van de natuur. De rust die ik kan vinden in een bos of aan het strand vind ik heerlijk. Sinds we Gabriël hebben, eten we ook vaker buiten en leef ik bewuster.”

We gaan een wereld doorgeven

Welke kookblunder heb je op vakantie ooit gemaakt?

“In mijn tienertijd heb ik aardig wat kookblunders gemaakt. Aardappelkroketjes die veel te lang in de oven stonden, of groenten uit blik die we tot moes kookten. Ik vond het toen – en nu ook nog – erg leuk om te koken. Ik zie eten klaarmaken als een vorm van levenskunst; dit is wat de aarde ons gegeven heeft en daar kunnen we door onze creativiteit iets bijzonders van maken.”

Kook je bewust?

“Absoluut! Sinds Gabriël geboren is, ben ik me er meer bewust van dat we een wereld gaan doorgeven. En die wereld is er behoorlijk slecht aan toe. Daarom zijn bijna alle groenten die wij eten biologisch, en vlees eten we minimaal: misschien één keer in de maand. Dan maak ik er een feestje van. Meestal eten we dan echt een biologische kip, zodat je duidelijk ziet dat het een dier is. Wanneer ik zo’n beestje klaarmaak, voel ik dankbaarheid naar onze Schepper toe. Het is toch een geschapen dier, dat wij nu mogen eten.”

Vegan kaneelbroodjes met rauwkost (8 broodjes)

Ingrediënten:

  • 175 ml sojamelk
  • 75 gr plantaardige roomboter (kamertemperatuur)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 gr tarwebloem
  • snufje zout
  • 32 gr vanillesuiker
  • 75 gr donkere basterdsuiker
  • 3 tl gemalen kaneel
  • 75 gr ongebrande walnoten
  • 75 gr muesli of granola
  • handje lijnzaad
  • 50 gr poedersuiker
  • rauwkost naar keuze



Bereiden:

Verwarm de melk en 25 gr boter in een steelpan tot handwarm. Zet het vuur uit en voeg de gist toe als de boter gesmolten is. Meng de bloem met het zout en de vanillesuiker. Voeg het melkmengsel toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Kneed het lijnzaad erdoorheen. Vorm er een bal van en laat deze in een met bloem bestoven en met een theedoek afgedekte kom 45 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek. Meng de basterdsuiker en kaneel door de rest van de zachte boter. Hak de noten in stukjes. Rol het deeg uit tot een rechthoek en bestrijk het met de kaneelboter. Bestrooi met de noten en muesli/granola. Rol het deeg op en snijd het in 8 gelijke stukken. Leg de deegrolletjes in een bakvorm. Laat afgedekt 45 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de broodjes met melk. Bak in ca. 20 min. goudbruin. Laat 1 uur afkoelen. Meng de poedersuiker met 1 el water tot een glad glazuur en besprenkel de broodjes daarmee.

Serveer bij de broodjes een rauwkost.

Marleen-2606
Credits: Moon Jansen.

Beeld: Moon Jansen

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--