Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dwight van van de Vijver nieuwe EO-presentator

‘Ik bid om de bescherming van mijn kinderen’

Na achttien dienstjaren verwisselt deze politieagent zijn uniform voor de camera. Dwight van van de Vijver wil mensen verbinden. De agent die rapt over etnisch profileren, loverboys en het drama in de Utrechtse tram, gooit het over een andere boeg en gaat de televisiewereld in.

Deel:

“Ik heb er altijd al van gedroomd om televisieprogramma’s te maken," vertelt Dwigth. "Dat idee ontstond toen ik bij de politie werkte. In het moeilijke – en soms lelijke – waarmee wij als agenten geconfronteerd worden, zien we ook vaak iets moois of kwetsbaars. Dat wilde ik graag laten zien aan een groter publiek, zodat er in de samenleving meer begrip is voor elkaar. En de EO vind ik een mooi bedrijf dat – voor mij belangrijk – integere televisie maakt...”

Wie is Dwight van van de Vijver?

  • 38 jaar
  • Studeerde aan de politieacademie Apeldoorn
  • Werkte 18 jaar bij de politie
  • Won in 2018 de prijs voor Jonge Ambtenaar van het Jaar
  • Werd in Utrecht bekend als ‘de rappende politieagent’
  • Maakte in 2019 zijn eerste tv-programma, voor de EO: Geboeid – terug naar de plantage
  • Begon in 2020 als presentator bij de EO met programma’s: NieuwLicht en Ook hier



Zes vragen aan Dwight


1. Wat wilde je als kind worden?

“Superheld. Politieagent kwam daar dicht bij in de buurt. Ik wilde altijd al mensen redden en ik geniet nog steeds van superheldenstrips. Later speelde ik American football en wilde ik zelfs prof worden. Dat kun je het beste doen in de VS en dat heb ik ook bijna gedaan; ik ben zelfs op internationale trainingskampen geweest. Maar uiteindelijk kwam de politie op mijn pad.”

2. Welk moment wil je opnieuw beleven?

“Dan denk ik toch wel aan mijn tijd op de middelbare school. Dat we na schooltijd buiten basketbalden op een veldje, totdat we moesten gaan slapen. Op dat pleintje had ik mijn eerste kus en zijn vriendschappen ontstaan. Er kwamen jongens en meiden die heel verschillend waren, maar die verschillen deden er nooit echt toe. We waren allemaal gelijk.”

Een realmodel inspireert mensen door zichzelf te zijn

3. Om welke gunst zou je Jezus willen vragen?

“Om wilskracht en bescherming voor mijn kinderen, zodat zij een gelukkig leven kunnen leiden. Ze moeten ook groeien van tegenslagen natuurlijk, maar als vader wil je niet dat je kinderen pijn hebben. Ik weet dat ze er sterker van worden. Maar als ik bid, bid ik om bescherming, want het is toch best een gekke wereld.”

4. Wie verdient een standbeeld?

“Tupac Shakur, een Amerikaanse rapper. Omdat hij als een van de eersten uitsprak dat hij geen rolmodel is maar een realmodel. Een rolmodel speelt een rol en die kan van zijn voetstuk vallen. Maar een realmodel inspireert mensen door zichzelf te zijn, door zijn goede én door zijn slechte kanten. Tupac heeft ook een vergrootglas kunnen leggen op het verschil tussen arm en rijk, verdrukking en geweld door de politie. Kijk naar wat er de laatste tijd allemaal gebeurt in de Verenigde Staten.”

5. Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?

“Toen ik studeerde aan de politieacademie, beleefde ik een periode waarin ik door mijn leidinggevende niet werd aangezien voor wat ik waard was. Hij sprak slecht over mij. Dat stelde me voor de keuze: bij de politie blijven, of weggaan? Na lang wikken en wegen koos ik ervoor te blijven. Ik moest twee keer zo hard werken om mezelf te bewijzen. Maar ik ben er sterk van geworden.”

6. Wat weet bijna niemand van je?

“Ik word heel blij van Kerst, en om dat gevoel op te roepen, luister ik in de auto het hele jaar door naar kerstmuziek. Soms ook gewoon thuis in de woonkamer met mijn kinderen. En ik kijk ook het hele jaar door kerstfilms. Love actually is echt zo’n feelgood-kerstfilm. Het heeft een gelukkig einde en daar hou ik van.”

Tekst: Tamara Brandemann

--:--