Martine ten Klooster: ‘Op Spitsbergen ving ik een grote kabeljauw’

Hoe kookt de EO-radiopresentator op vakantie?

Martine ten Klooster

Het liefst gaat EO-radiopresentator Martine ten Klooster samen met haar man Chris de natuur in, om te kamperen én te hiken. “We vinden het heerlijk om buiten te zijn.”

Wat zijn jouw kookgewoontes op vakantie?

“Wanneer Chris en ik een paar dagen gaan hiken, nemen we een backpack mee. In die tas past relatief weinig, daarom moet alles wat we meenemen zo klein mogelijk zijn. We hebben een opvouwbaar pitje, een klein gasbusje en een kannetje dat je op het pitje kunt klikken. Dit kannetje is je pan en bord ineen. Dat is alles wat je nodig hebt om je eten warm te maken.

Het eten voor de wandelingen bereiden we voor in Nederland. Gaan we vijf dagen hiken, dan maak ik alvast vijf keer ontbijt klaar (zie recept). De ingrediënten stop ik in afsluitbare zakjes. Voor het avondeten koop ik eiwitrijke avondmaaltijden in een zakje. Je hoeft aan dat zakje alleen nog maar water toe te voegen. Dit halen we uit de rivier en gieten we – nadat het gekookt heeft – in het zakje.

Welk succesverhaal heb je meegemaakt op het gebied van koken?

“Op Spitsbergen – een eiland bij Noorwegen – heb ik een grote kabeljauw gevangen. Die heb ik klaargemaakt op de camping en uitgedeeld aan anderen. Het leuke is dat je op zo’n moment ook contact maakt met de mensen om je heen. We staan niet twee weken naast dezelfde mensen. Als we mensen ontmoeten, is dat vaak voor korte duur, omdat iedereen weer snel verder trekt. Toch is het leuk als mensen even komen kletsen tijdens het vissen.”

Welke eetverrassing heb je meegemaakt?

“Op vakantie in Costa Rica konden we de menukaart – in het Spaans geschreven – niet lezen. Die vakantie heb ik drie avonden een koud recept besteld. Dat vond ik zó erg, want ik houd heel erg van warm avondeten. Nu kan ik erom lachen, maar toen was ik er echt verdrietig van.”

Wat zijn jullie plannen voor deze vakantie?

“We hopen dat het lukt om naar Noorwegen te gaan, waar we dan waarschijnlijk lekker met de tent de bergen in trekken. Al vind ik alles goed, zolang we maar met de tent weg kunnen.”

Havermout voor onderweg (1 persoon)

Dit is een ontbijtrecept voor lange tochten. Het zorgt voor een flinke dosis energie, weegt weinig en is zo klaargemaakt. Het enige wat je op je reislocatie zelf nog moet doen, is water toevoegen. Heb je helemaal geen tijd of verwacht je regen in de ochtend, dan kun je ’s avonds alvast water koken en bewaren in een goede thermosfles.

Thuis

Ingrediënten:

  • 30 gram melkpoeder (half zakje Campina Elk of een schep Nestlé Nido)
  • 40 gram grove havermout
  • handje energietoevoegingen: noten, bessen, suiker, rozijnen, chocoladebrokken
  • handje smaaktoevoegingen naar wens, zoals kokosrasp, kaneel, anijspoeder

Bereiden:
Stop alles in een hersluitbaar zakje.

Onderweg

  • Kook 400 milliliter water.
  • Voeg de inhoud van het zakje toe aan het water en laat het al roerend een beetje dik worden. Eet smakelijk!

Beeld: Moon Jansen

Geschreven door:

Elsina Neutel

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons