Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier op de vijf personen wereldwijd beperkt in godsdienstvrijheid

Amerikaans onderzoeksrapport: vervolging neemt toe

Maar liefst vier op de vijf personen in de wereld leven in landen met hoge of zeer hoge beperkingen in godsdienstvrijheid. Dat concludeert het ‘International Religious Freedom Report’ 2020, een jaarlijks rapport van de Amerikaanse overheid over godsdienstvrijheid. Richard Groenenboom van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) legt uit hoe we het rapport moeten lezen.

Deel:

Onderzoekers zagen in het afgelopen jaar belangrijke overheidsbeperkingen op het gebied van godsdienstvrijheid. Waar moeten we aan denken?

“Dat kan per land heel erg verschillend zijn. In India zijn er bijvoorbeeld anti-bekeringswetten. Wat inhoudt dat als je je vanuit het hindoeïsme bekeert tot een andere religie, men een wet kan gebruiken om te zeggen dat je ertoe bent gedwongen. Dat is een juridische basis die in de praktijk gebruikt wordt om mensen lastig te vallen.”

Duimschroeven aangedraaid

“Je ziet ook in landen als China dat door regelgeving christenen steeds meer duimschroeven worden aangedraaid,” vervolgt Richard. “Zo is het verboden om bijbels te kopen en mogen er geen kinderen en jongeren naar de kerk gaan. Het wordt kerken steeds moeilijker gemaakt.”

Vier op de vijf personen in de wereld leven met hoge of zeer hoge beperkingen in godsdienstvrijheid. Heb je daar enige verklaring voor?

“Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden, omdat het overal anders is. Er zijn landen waarbij vervolging of beperking heel sterk vanuit de overheid komt, bijvoorbeeld in Noord-Korea of Iran. Maar in een land als Egypte komen de problemen uit de familie van islamieten die zich tot het christendom bekeren.

Kinderen en jongeren mogen niet naar de kerk

Minder snel een baan

“En,” vult hij aan, “wat wordt verstaan onder vervolging? Wat hoort er wel bij en wat niet? Je hebt landen, bijvoorbeeld Turkije of Egypte, waarbij je je religie in je paspoort moet vermelden. Christenen krijgen daardoor minder snel een baan. Maar ligt dat inderdaad aan het feit dat je christen bent, of omdat je misschien niet gekwalificeerd bent voor de baan? In zijn algemeenheid kun je inderdaad stellen dat de hoeveelheid mensen die vervolgd worden en de intensiteit waarmee dat gebeurt wel zijn toegenomen.”

In landen waar de godsdienstvrijheid wel bewaakt werd, was het met stabiliteit, economische welvaart en vrede volgens dit rapport gemiddeld beduidend beter gesteld dan in de andere landen. Hoe komt dat?

“Een deel van vervolging te maken heeft met onderontwikkeling. In landen als Indonesië en Nigeria wordt de bevolking onderwezen door lokale moskeeën. Arme mensen zijn wanhopig en veel vatbaarder voor extremistische ideeën. Maar vervolging komt ook bij overheden vandaan. Dan gaat het met name over rijke regimes, die vaak een kwade ideologie propageren. Zij zien christenen als een gevaar voor hun macht. Dus ook daar zit weer een mix van factoren in.”

Tekst: Tamara Brandemann
Beeld: SDOK

--:--