Pinksterconferentie Opwekking met speciale 'Pinksterbox'

‘We zijn dankbaar voor de middelen die we wél hebben’

in Christelijk Nieuws
Pinksterconferentie Opwekking

Hoe maak je verbinding als je niet bij elkaar kunt komen? Deze vraag stond centraal tijdens het maken van de plannen rond de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking. Met de onzekerheid rond eventuele versoepelingen besloot Opwekking het evenement net als vorig jaar online te houden.

“We proberen de conferentie zoals vaste bezoekers die kennen, zo goed mogelijk digitaal aan te bieden,” vertelt Opwekking-directeur Ruben Flach. Zo krijgen deelnemers de Pinksterbox: een doosje met spullen om zelf of met een kleine groep de Pinksterconferentie vanuit huis mee te kunnen beleven. Naast de EO-gesprekskaartjes, het magazine van Opwekking en materialen voor kinderen, zitten er avondmaalscupjes, druivensap en brood in. Zo kunnen deelnemers op eerste pinksterdag het avondmaal meevieren. “Ook leuk: in de doos zit alles wat je nodig hebt voor ‘pinkstervuurtjes’,” vertelt Ruben. “Hiermee moedigen we groepen en christelijke campings aan om tijdens het pinksterweekend – binnen de maatregelen – een mini-pinksterconferentie te organiseren.”

Zijn er inhoudelijk veel verschillen met een ‘normale’ editie van de conferentie?

“Voor het overzicht bieden we minder programma’s aan. En we hebben de programma’s voor jongeren en volwassenen grotendeels samengevoegd. Een belangrijk onderwerp binnen Stichting Opwekking is het in stelling brengen van de nieuwe generatie en die de ruimte geven. Nu krijgt de nieuwe lichting een plekje op het hoofdpodium, wat digitaal makkelijker te regelen valt omdat we alles vanuit dezelfde studio uitzenden. Wat dat betreft biedt een online event ook kansen.”

Het thema is ‘Het komt door Zijn naam’. Wat is de boodschap hierachter?

“Er hangt een tekening van de eerste grote tent op de Pinksterconferentie in mijn kantoor. Die tent bood plek aan 234 mensen. In de grote tent die normaal gesproken in Biddinghuizen zou staan, kunnen tienduizend mensen. Vijftig jaar lang hebben we dit evenement met duizenden vrijwilligers opgebouwd. We horen vaak dat je dat niet kunt volhouden met vrijwilligers. Maar God heeft ons in al die jaren ontzettend gezegend: wat we hebben opgebouwd is te danken aan Zijn naam en het geloof in die naam,” verwijst Flach naar Handelingen 3:16. “Tegelijkertijd is dat de boodschap die we door willen geven aan de mensen die deelnemen. We geloven dat we in Jezus’ naam mogen leven en licht en hoop mogen brengen in deze wereld.”

Inspiratie

“We zijn dankbaar voor de middelen die we voorhanden hebben. We hopen een bron van inspiratie te zijn, ook voor de kerken in deze moeilijke tijd,” vervolgt Ruben. Ook dit jaar werkt Opwekking samen met andere organisaties, waaronder de EO. De omroep zette zijn media-ervaring in om mee te denken met de organisatie van het online evenement en er is zelfs een ‘EO-tent’ op de digitale conferentie. “Toch hoop ik dat we volgend jaar naar een redelijk normale Pinksterconferentie terug kunnen stappen: dat is waar we allemaal naar uitzien.”

Naar de conferentie?

De digitale Pinksterconferentie vindt plaats van 21 tot en met 24 mei. Hoofdsprekers zijn onder anderen Godwin Arhin, David de Vos en Jirska Alberts. De EO-tent is makkelijk te vinden via de online omgeving. Op eerste pinksterdag zendt de EO de zondagochtenddienst (met Henk Stoorvogel) live uit op NPO 2.

Opwekking live 
Zondag 10.00 uur, NPO 2

Tekst: Lukas ten Napel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons