Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mensen met een handicap helpen? ‘Vraag het eerst’

Filmmaker Mari Sanders wil het gesprek over 'handicap' openen

Met de actie ‘Vraag het eerst’ wil filmmaker Mari Sanders het gesprek openen over onze kijk op mensen met een handicap. “Mijn doel is niet om te beleren, maar om mensen wakker te schudden. Wanneer we – met onze goede bedoelingen – steeds mensen klein houden, zijn we dan niet verkeerd bezig als maatschappij?”

Deel:

“Hulp wordt vaak opgedrongen, omdat mensen er automatisch van uitgaan dat je vanwege je handicap geholpen moet worden,” vertelt Mari. “Er is uiteraard niks mis met hulp aanbieden, maar als dat komt vanuit het beeld dat mensen met een handicap hulpeloos zijn, dan moeten we ons als samenleving wel wat vragen gaan stellen. Kijken we dan eigenlijk wel op een goede manier naar mensen met een handicap?”

‘Ik voel me onderschat’

Als voorbeeld vertelt Mari over zijn bezoekjes aan de supermarkt, waar hij per keer toch zeker wel drie keer een hulpaanbod krijgt. “Ik vind het lastig om op zo’n situatie te reageren, omdat ik weet dat mensen het goed bedoelen. Wanneer iemand de zevende is die het vraagt, weet die persoon niet dat hij al ‘de zevende’ is. Door die herhaaldelijke vraag of ik hulp nodig heb, voel ik me voortdurend onderschat.

Stel je eens voor dat je op straat loopt en dat er steeds – wanneer je een heuveltje op loopt – aan je gevraagd wordt: ‘Zal ik je even dragen?’, of dat iemand je uit het niets begint te dragen. Zo absurd voelt die hulp voor mij vaak aan. Ik weet dat mensen het goed bedoelen, maar het idee van: ik los dat wel even voor je op, zorgt ervoor dat ik me niet serieus genomen voel. Hierdoor word ik juist erg geconfronteerd met het idee dat anderen vinden dat ik iets niet kan.”

Tijd voor actie

Om voor deze onterechte betutteling aandacht te vragen, hangen er de komende periode door heel Nederland stickers met daarop een foto van Mari, Amber, Iris of Noortje. Alle vier lopen ze tegen deze betutteling aan. Op de stickers staat een QR-code die je kunt scannen, waarna het verhaal van een van hen te zien is. Ook vertellen ze in het filmpje wat de situatie voor hen zo vervelend maakt én worden de rollen even omgedraaid. De filmpjes zijn ook op de website Vraagheteerst.nl te zien.

Nieuw soort zelfbewustzijn

“Met deze actie hoop ik het gesprek te openen,” vertelt Mari. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen met een handicap als even waardevol worden gezien? Als deze actie kan bijdragen aan een nieuw soort zelfbewustzijn van mensen met en zonder een handicap én een nieuw idee van wat ‘handicap’ is, zou ik dat heel mooi vinden. De betutteling komt namelijk ergens vandaan. Ik hoop dat mensen daarover willen nadenken. Hoe anderen met mijn handicap omgaan, is voor mij namelijk een groter probleem dan mijn handicap zelf.”

Mari staat op

Vanaf zondag is Mari ook te zien in de nieuwe vierdelige EO-serie Mari staat op. Hierin onderzoekt hij hoe het is om in Nederland te leven met een beperking.

Mari staat op, zondag, 20.25 uur, NPO 2

Kijk 'Mari staat op' hier terug

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--