Gratis advies aan het CDA

Tijs van den Brink schrijft een brief namens CDA-leider Wopke Hoekstra

Tijs van den Brink

Het schiet niet op met de formatie. Iedereen kijkt naar iedereen. Daarom help ik graag een handje. Vandaag de brief die CDA-leider Wopke Hoekstra zou kunnen schrijven aan zijn partijgenoten.

“Beste CDA-vrienden,

Het CDA gaat de komende jaren niet regeren. Ik heb de afgelopen weken gebruikt om veel na te denken en veel te praten, hier en daar wat te sensibiliseren en dit is de conclusie van de CDA-fractie. Ik kan die duidelijkheid nu maar beter geven, dan kan iedereen in Den Haag en in het land verder.

Het zit zo: we hebben fors verloren bij de verkiezingen: van negentien naar vijftien zetels. Dat is gewoon niet goed. We zijn er met elkaar, en ik dus ook niet, niet in geslaagd de kiezer te overtuigen van onze plannen. Dat is spijtig, maar de realiteit.

Eerlijk gezegd snap ik wel een beetje waarom de uitslag tegenviel. Corona heeft ons ernstig in de weg gezeten. De plannen om een nieuwe leider te kiezen na Sybrand Buma liepen vertraging op. Daarna kozen we er met elkaar voor de man die dag en nacht bezig was en is het coronaprobleem op te lossen onze leider te maken: Hugo de Jonge. Dat bleek geen werkbare combinatie, coronabaas en CDA-baas. Toen is mij gevraagd in te springen – en dat heb ik gedaan, met vallen en opstaan. Ik heb gegeven wat ik had – en dat bleek goed voor vijftien zetels.

Daarna is er veel gebeurd. Collega Pieter Omtzigt kwam ziek thuis te zitten. Zijn strijd om de waarheid boven tafel te krijgen in de kinderopvangtoeslagaffaire, is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Daarbovenop kwam de suggestie dat hij zou moeten worden weggewerkt – door de toenmalige verkenners en Mark Rutte. Dat is ongekend.

Uit de notulen van de ministerraad die onlangs zijn vrijgegeven, blijkt dat ook ik weleens in de clinch heb gelegen met Omtzigt. Dat komt in de beste families voor. Fraai is het niet, dat geef ik toe – maar het is ook geen doodzonde. Omtzigt bleek een sterke rug te hebben – alle complimenten daarvoor.

De optelsom van alle gebeurtenissen is dat regeren voor ons niet aan de orde is. Wij concentreren ons de komende jaren op het controleren van de regering. Dat wij daar goed in zijn, hebben Pieter Omtzigt en zijn collega’s de afgelopen jaren bewezen – ik draag daar graag aan bij. Mocht uiteindelijk blijken dat nieuwe verkiezingen nodig zijn om uit deze impasse te komen: wees ervan overtuigd dat wij daar klaar voor zijn.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons