Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze wijsheden verdienen een tegel

Vijf Visie-lezers delen hun familiespreuk

Humoristisch, filosofisch of nuchter: soms heeft een iemand een gevatte uitspraak die zó als levenswijsheid op een oud-Hollands tegeltje kan. Vijf Visie-lezers delen daarom een gevleugelde uitdrukking die de ene generatie aan de volgende doorgeeft.

Deel:
Familiespreuk_tegel_-_geen_dag_zo_kwaad_of_de_zon_schijnt_vroeg_of_laat
Credits: nbsp;Shutterstock, ANP.

Positieve instelling

“Als Nederlanders mopperen we graag op slecht weer, maar voor mijn vader bestond er alleen ‘goed weer, of best weer’. Hij was een natuurliefhebber en deze ene tegeltjesspreuk vat zijn karakter daarom goed samen: altijd positief en afhankelijk van God.

Toen ik trouwde en in Naaldwijk ging wonen, nam ik zijn positieve instelling over elk weertype met me mee. Met alle kassen hier in het Westland houden veel mensen nóg meer van de zon. ‘Wat een grauwe dag,’ zeggen Westlanders al snel. Daarom heb ik mijn eigen draai aan mijn vaders uitspraak gegeven: ‘Geen dag zo grauw of er is wel een stukje blauw.’”

De vader van Dineke Middendorp (66) overleed 19 jaar geleden op 82-jarige leeftijd.

Familiespreuk_tegel_-_Doe_wat_ge_wilt_de_mensen_kletsen_toch
Credits: nbsp;Shutterstock, ANP.

'Het schoteltje ging natúúrlijk mee'

“Deze spreuk hing al bij mijn ouders aan de muur – dus ga maar na hoe oud-ie is. Nog steeds kijken mensen vaak naar het bordje, al is het niet groter dan een gebaksschotel. Toen mijn man en ik naar een aanleunwoning verhuisden, ging het schoteltje natúúrlijk mee. Het herinnert me aan mijn moeder, en haar huisarts. Als hij voor een medische controle langskwam, ging hij steevast voor het bordje staan en las hij het hardop voor. ‘Hier moet je zuinig op zijn,’ zei hij dan met een glimlach. Of ik deze wijsheid zelf weleens toepas? Vooral als ik met mijn man televisiekijk. ‘Ach, de mensen kletsen toch maar wat,’ zeggen we dan tegen elkaar.”

Henny Lok (92) koestert de spreuk die al bij haar moeder aan de muur hing.

Familiespreuk_tegel_-_niet_het_weer_maar_de_sfeer_bepaalt_onze_vakantie
Credits: nbsp;Shutterstock, ANP.

Geen wandelweer

“Vroeger trokken we er als gezin vaak op uit. Dan straalde de zon lang niet altijd. Daarom bedacht ik deze slogan: ‘Kinders, niet het weer, maar de sfeer bepaalt onze vakantie.’ Nu mijn kinderen volwassen zijn, hebben ze me dit voorjaar voor mijn 85e verjaardag een weekend in Zuid-Limburg cadeau gegeven. Terwijl we onze schoenen aantrokken voor een wandeling in het prachtig glooiende landschap, betrok de lucht. Het begon te hagelen. Mijn kinderen zagen me twijfelen: dit is toch geen wandelweer? Je raadt het al: ‘Ma, niet het weer, maar de sfeer!’ riepen ze in koor. Zo kreeg ik een koekje van eigen deeg. Wat hebben we uiteindelijk genoten van de wandeling.”

Coosje Bakker (85) werd door haar kinderen herinnerd aan haar eigen adagium.

Familiespreuk_tegel_-_je_hebt_meer_aan_een_ons_voorzorg
Credits: nbsp;Shutterstock, ANP.

Levenskunstenaar

“Mijn vader is in 2011 overleden, maar zijn spreuk gebruiken we nog dagelijks in onze familie. Bijvoorbeeld als we gaan fietsen, en er is regen op komst. ‘Regenpak mee,’ zeggen we dan, ‘want je hebt meer aan een ons voorzorg dan een nat pak.’ Hoe hij op deze uitdrukking is gekomen? We weten het niet. Hij las enorm veel en strooide te pas en te onpas met zijn boekenwijsheden. Maar hij kan het ook zomaar zelf bedacht hebben, want hij was een levenskunstenaar met veel gevoel voor humor. Als hij op vrijdag een uurtje naar de winkel was geweest, kon hij daar gerust de rest van het weekend levendig over vertellen.”

Janneke Wijmenga (63) gebruikt nog dagelijks de wijze uitspraak van haar vader.

Familiespreuk_tegel_-_je_hoeft_een_ijsje_niet_op_te_eten
Credits: nbsp;Shutterstock, ANP.

Blauwe plekken

“Mijn schoonvader had naast zijn supermarkt ook een melkwijk: dat bestond toen nog. Het leverde hem veel mensenkennis op – als je dag in, dag uit bij mensen langskomt, weet je wat je kunt verwachten. De een is wéér z’n portemonnee kwijt, de ander biedt steevast koffie aan. Zo kwam hij op de uitspraak van het ijsje: als je met iemand omgaat, weet je al snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Toen ik later als conrector in het voortgezet onderwijs werkte, heb ik deze wijsheid nog vaak toegepast. Als een gymdocent zich zorgen maakte omdat hij bijvoorbeeld blauwe plekken bij een leerling had gezien, volgde ik mijn intuïtie. Ik wachtte niet te lang met actie, maar zocht liever snel contact met instanties, andere docenten en de leerling zelf. Achteraf bleken dit soort zorgen vaak terecht.”

De schoonvader van Stoffel bij de Vaate (70) overleed twintig jaar geleden op 80-jarige leeftijd.

Beeld: Shutterstock, ANP

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--