Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annemarie van Heijningen schrijft actieboek Gewijde chaos

'In mijn beleving is 'de domineesvrouw' een mythe'

Voor de Week van het christelijke boek schreef Annemarie van Heijningen-Steenbergen het actiegeschenk Gewijde chaos. Het verhaal draait om het leven van een domineesgezin en de ups en downs die daarbij komen kijken. “In mijn beleving is ‘de domineesvrouw’ een mythe. Ik ben een vrouw en toevallig is mijn man voorganger.”

Deel:

“Vorig jaar sprak ik een man die zorgen had over zijn kinderen,” vertelt Annemarie van Heijningen. Ze is spreker, schrijver en voormalig Visie-columnist. “Hij zei zoiets tegen me als: ‘Bij jullie zal het wel anders gaan, want jullie zijn een domineesgezin.’ Dat vond ik zo idioot dat ik in de pen geklommen ben. Deze novelle is deels autobiografisch en deels fictief. Ik ben lekker dicht bij mezelf gebleven. De pater familias is dominee in het prachtige Groningen. Zijn vrouw en de andere gezinsleden willen onder geen beding verhuizen, maar dan komt er een beroep uit Zuid-Holland...”

Zo enthousiast

“In de tien jaar dat ik schrijf, heb ik trouwens nooit een seconde gedacht dat ik het christelijke actieboek zou schrijven,” vervolgt Annemarie. “Ik ben eigenlijk geen fictieschrijver, maar vorig jaar stuurde ik een uitprobeersel naar de uitgeverij. De redacteur met wie ik vaak samenwerk, was zo enthousiast dat ze mijn naam heeft genoemd bij de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB, red.). Daar is Gewijde chaos uit gerold.”

Een goed voorbeeld zijn is je complete mens-zijn tonen

Geen andersoortige mensen

“In mijn beleving is ‘de domineesvrouw’ een mythe,” stelt Annemarie. “Ik ben een vrouw en toevallig is mijn man voorganger. Ook onze kinderen hebben dus toevallig een vader die voorganger is. Michels missie maakt van ons geen andersoortige mensen. Van dominees, en daarmee hun gezinnen, wordt verwacht dat zij het goede voorbeeld geven, maar die opdracht hebben we allemaal. En een goed voorbeeld is ook relatief; persoonsgebonden, plaatsgebonden, tijdsgebonden, enzovoorts. Alles in mij protesteert tegen het idee dat een ‘domineesgezin’ rekening moet houden met Joost mag weten wat voor ongeschreven regels. Vooral voor opgroeiende kinderen vind ik dat schadelijk. Zij moeten zich vrij kunnen bewegen, zonder dat er op een bepaalde manier naar hen wordt gekeken en er automatisch van alles van hen wordt verwacht. Voor mij houdt een goed voorbeeld geven in dat we ons complete mens-zijn tonen en niet alleen ons opgepoetste schilletje. En dat we vanuit die compleetheid, inclusief onze rariteiten en destructieve gewoonten, christen zijn.”

‘Hoe verwerk je die pijn?’

“In Gewijde chaos lees je bijvoorbeeld ook dat de oudste zoon aangeeft niet meer te geloven. Een herkenbaar thema, vandaag de dag. Wat doet het met gelovige ouders als je kind zoiets vertelt? Hoe verwerk je die pijn zonder daarmee je zoon of dochter te pushen of te manipuleren? Met deze novelle roep ik mezelf en de ander op transparant en kwetsbaar te zijn, onvoorwaardelijk lief te hebben en elkaar de ruimte te geven om anders te zijn.”

De christelijke boekhandels geven het actieboek ‘Gewijde chaos’ tussen 26 mei en 5 juni gratis weg, bij aankoop van € 15,- aan boeken.

Tekst: Tamara Brandemann
Beeld: Dick Vos

--:--