Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Adembenemende beelden in natuurserie 'A Perfect Planet'

Iedere donderdag, 20.30 uur, NPO 1

Deel:

Vanaf vandaag zendt de EO de nieuwe BBC-natuurdocumentaireserie A Perfect Planet uit op NPO 1. In vijf delen toont deze indrukwekkende reeks hoe het leven op onze planeet mogelijk is dankzij een uniek evenwicht van de natuurkrachten. Met deze serie wil de EO een appèl doen om verantwoord met de aarde om te gaan.

De aarde is een volmaakte planeet. Ze draait op de ideale afstand om de zon en de natuurlijke processen op aarde zorgen ervoor dat dieren en planten gevoed blijven. Zo is er een weersysteem dat zoet water circuleert en verspreidt naar alle uithoeken van de planeet. In de natuurserie A Perfect Planet zien we dat een cyclus van golfstromen ervoor zorgt dat zelfs in de diepste wateren nog voedingsstoffen te vinden zijn.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Als gevolg daarvan is er geen plek op aarde waar geen leven kan worden aangetroffen. Maar de planeet staat onder spanning, elk jaar raakt zij meer uitgeput. Daarom is inzet voor herstel van de natuur en bewustwording van de kwetsbaarheid van de aarde van essentieel belang.

A Perfect Planet - The Making Of

Naast de vijf delen van de indrukwekkende serie zijn er ook vier ‘making of’ afleveringen die worden uitgezonden op 6, 12 en 27 mei en op 3 juni (om 16.40 uur op NPO 1). In deze specials worden de filmcrews gevolgd die grote uitdagingen moeten aangaan in hun strijd tegen de elementen tijdens het filmen voor ‘A Perfect Planet.’

De serie A Perfect Planet laat zien hoe de levende planeet werkt. In vijf delen wordt duidelijk hoe natuurkrachten als het weer, golfstromen, zonne-energie en vulkanen de grote diversiteit aan leven op aarde aansturen, vormgeven en ondersteunen. Daarbij ziet de kijker in A Perfect Planet ook hoe goed dieren zijn aangepast aan de grillen van de natuur. 

A Perfect Planet - afleveringen

Afl. 1: Vulkaan (6 mei)
Vulkanen zijn verantwoordelijk voor onze zeeën en voor een atmosfeer waarin wij kunnen ademen. Vulkanen zijn ook de ‘bouwers’ van onze planeet. Ruim tachtig procent van het aardoppervlak is het resultaat van magma dat na een uitbarsting uit de gesmolten kern van de aarde omhoog is gekomen. 

Afl. 2: De zon (13 mei) 
Het leven op onze planeet wordt aangedreven door de energie van de zon. Ieder stukje aarde krijgt 4380 zonne-uren per jaar, maar in verschillende doseringen, afhankelijk van de plaats waar je je bevindt. Deze afwisseling is van invloed op bijna de hele natuur. Sommige dieren kunnen echter lang zonder zonlicht overleven. 

Afl. 3: Het weer (27 mei) 
Water is van vitaal belang voor het leven op aarde. Maar het is ongelijk verdeeld. In sommige regio’s valt het hele jaar door veel regen, in sommige regio’s slechts een paar millimeter en in andere regio’s wisselen extreem droge en natte periodes elkaar af.  De verdeling van zoet water bepaalt het leven van dieren.

Afl. 4: Oceanen (3 juni) 
Oceanen  beslaan twee derde van het aardoppervlak en maken de helft van alle zuurstof in de atmosfeer aan. Maar liefst 80% van al het leven bevindt zich in de oceaan, en voor bijna drie miljard mensen is het de primaire bron van voedsel. Een gezonde oceaan is dan ook cruciaal voor een gezonde planeet. 

Afl. 5: Mensen (10 juni)
Ons moderne leven is erg volledig afhankelijk van energie die wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen. Bij de verbranding daarvan komen grote hoeveelheden CO2 vrij, waardoor wij in feite hetzelfde effect op de aarde hebben als een supervulkaan. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? 

Vanaf 6 mei, iedere donderdag, 20.30 uur, NPO 1
(Kijk op 6, 12 en 27 mei en 3 juni ook naar 'A Perfect Planet - The Making Of'
: 16.40 uur, NPO 1)

Beeld: BBC

Kijk 'A Perfect Planet' hier terug

--:--