Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijdlusfilm 'Palm Springs' stelt makers voor dilemma

'Hoe kun je een betekenisvol leven in een betekenisloze wereld?'

De tijdlusfilm is inmiddels bijna een eigen genre geworden. Toch onderscheidt de vorig jaar gelanceerde film 'Palm Springs' zich van de rest door de achterliggende filosofie.

Deel:

Bruidsmeisje Sarah en de onbezorgde Nyles ontmoeten elkaar tijdens de bruiloft van Sarahs zus in het zonnige Palm Springs. Na een aantal bizarre en surrealistische voorvallen wordt Sarah opnieuw wakker op de dag van de bruiloft. En opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. “Dit is zo’n ‘oneindige tijdlus’-situatie,” legt Nyles haar uit. Zelf zit hij al langer vast in de lus. Een uitweg is er niet, dus kunnen ze niet anders dan samen eindeloos dezelfde dag opnieuw beleven.

'Geen God en een onverschillig universum'

De grondlegger van de tijdluskomedie, de film Groundhog Day, had een duidelijke morele inslag. De egocentrische hoofdpersoon moest keer op keer dezelfde dag beleven, net zolang tot hij een beter mens werd.

Palm Springs maakt direct korte metten met dat idee. Aanvankelijk probeert Sarah perfect te leven in de hoop zo te ontsnappen. Dat is totaal zinloos, zo blijkt. De tijdlus blijkt een onverklaarbare natuurkundige afwijking. In Palm Springs is er geen God en het universum is onverschillig of je nu goed of slecht leeft.

Wat nu? Nyles, van wie de naam mogelijk een woordspeling vormt op het woord nihilisme, weet het wel: drank, betekenisloze seks, en misschien wel eeuwen op een luchtbed dobberen in het zwembad. Maar Sarah vindt dat antwoord niet overtuigend en blijft zoeken naar een uitweg.

Geen diepere betekenis

Palm Springs stelt de kijker de vraag hoe je een betekenisvol leven kunt leiden in een betekenisloze wereld. De tijdlus staat daarbij symbool voor de zinloosheid van het dagelijks leven. Als je gelooft dat alles door toeval is ontstaan, en dat de menselijke geschiedenis niet meer is dan een voetnoot in een onmeetbare tijdsspanne, welke betekenis heeft je leven dan?

Lees ook: Twee tieners zitten vast in dezelfde tijdlus in ‘The map of tiny perfect things’
Lees ook: Twee tieners zitten vast in dezelfde tijdlus in ‘The map of tiny perfect things’

Het antwoord dat de film biedt, lijkt aanvankelijk bevredigend: je accepteert dat het leven geen diepere betekenis heeft, en je probeert de tijd die je hebt zo aangenaam mogelijk door te brengen. Tegelijk zit je de ander niet al te veel in de weg om hetzelfde te doen.

Oplossing van buitenaf

Toch knelt die filosofie, ook bij de makers. Nyles dacht dat hij prima kon leven met zinloosheid, maar in dat beeld ontstaan grote barsten op het moment dat hij gevoelens voor Sarah ontwikkelt. Sarah zelf weigert zich neer te leggen bij de situatie en blijft proberen uit de lus te ontsnappen, om zo dus toch betekenis te vinden voor haar leven. Hier komen de filmmakers voor een dilemma te staan. Als de pluk-de-dag-filosofie van Nyles echt klopt, kunnen hij en Sarah ook in de tijdlus samen gelukkig worden. Maar als kijker proef je dat het in stand blijven van de lus en een gelukkig einde niet te verenigen zijn. Er moet een oplossing van buitenaf komen.

Bekijk de trailer van 'Palm Springs'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Palm Springs

Regie: Max Barbakow. ‘Palm Springs’ is te zien op Amazon Prime.

Geschreven door

Jort van Slooten

--:--