Johan Bonte lanceerde zijn eigen, eerlijke kledingmerk 'J54'

‘Ik wil recht doen aan de katoenplukker en fabrieksarbeider’

Johan Bonte van eerlijk kledingmerk J54

Als je kledingstukken konden praten, wat zouden ze je dan vertellen over hun herkomst? Johan trok zich het onrecht in de kledingindustrie aan en lanceerde zijn eigen, eerlijke kledingmerk voor mannen.

“Mijn droom om een eigen kledingmerk te lanceren ontstond tien jaar geleden. Voor stichting ZOA gaf ik voorlichtingslessen op middelbare scholen. Toen het over de kledingindustrie ging, ontdekte ik het verhaal achter mijn kleding. Vanaf nu wilde ik alleen nog eerlijke en duurzame kleding kopen: het begin van een lange zoektocht. Zo reisde ik een keer af naar Den Haag en liep ik een halfuur door het centrum voor slechts één winkel met eerlijke kleding. Wat ik daar uiteindelijk kocht, was erg duur en niet eens mijn smaak. Dat maakte de ondernemer in mij wakker: twee jaar geleden waagde ik de sprong en opende ik de webshop van J54.

Duistere wereld

Niet elke klant weet het, maar mijn mannenkledingmerk J54 verwijst naar een Bijbeltekst in Jakobus. Daar staat: ‘Jullie hebben de arbeiders die op jullie akkers hebben gewerkt, niet betaald. Luister: dat schreeuwt om rechtvaardigheid!’ De fabrieksarbeider en katoenplukker worden onderdrukt door een kledingindustrie die wij als consumenten in stand houden. Ze roepen naar ons: ‘Mensen in het Westen, geef ons een eerlijk loon!’

Uiteindelijk geeft de mentaliteit van de consument de doorslag

Als christen zie ik het als mijn roeping om licht te brengen in die duistere wereld. Natuurlijk is het leuk om een succesvol kledingmerk op de markt te zetten. Maar als ik vandaag zou horen dat mensen mijn kleding onder slechte omstandigheden moeten maken, zou ik er gelijk mee stoppen. Ik wil recht doen aan de katoenplukker en fabrieksarbeider.

'Die truien zitten héérlijk'

Ik heb net een nieuwe collectie binnen. Nu lijk ik de slager die zijn eigen vlees keurt, maar die truien zitten héérlijk. Ja, ik draag ze zelf ook – ik slaap er nog net niet in. De stof is lekker dik. Ik had geld kunnen besparen door voor een dunnere stof te kiezen, maar juist over de kwaliteit zijn klanten zo enthousiast. Zelfs vrouwen kopen hier weleens een trui voor zichzelf omdat ‘ie zo lekker warm is.

Johans eerlijke kledingtip

“Let op keurmerken en zoek uit waar dat specifieke keurmerk voor staat. Zo is de katoen van mijn sweaters ‘GOTS (Global Organic Textile Standard, red.) gecertificeerd’ en houden de leveranciers zich aan de strikte milieu- en fairtradevoorschriften van de Fair Wear Foundation. Heeft een kledingmerk geen enkele certificering? Dan kun je ervan uitgaan dat het kledingstuk niet eerlijk is gemaakt.”

Wegwerpmode

Vergeleken met tien jaar geleden heb ik het idee dat er nu meer aandacht is voor eerlijke kleding. Tegelijkertijd betwijfel ik of grote ketens ooit zulke kleding zullen aanbieden: hun verdienmodel is gebaseerd op wegwerpmode. Uiteindelijk geeft de mentaliteit van de consument de doorslag: als de vraag naar eerlijke kleding toeneemt, gaat er iets veranderen.”

Johan Bonte (39) liet zich voor zijn mannenkledingmerk J54 inspireren door Bijbelschrijver Jakobus.

Beeld: Nathalie van der Straten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons