Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Giovanca presenteert nieuw EO klassieke muziekprogramma 'Allegro'

Soliste Margreet Rietveld: 'Het moet in een keer goed'

Twee keer achter elkaar Brahms zingen? Soliste Margreet Rietveld piekert er niet over. Ook niet als de regisseur van het nieuwe tv-programma 'Allegro' erom vraagt. “Een aanslag op je strot.” Daarom moet het in één keer goed, en dat maakt zingen voor televisie extra spannend.

Deel:

Tot en met Pinksteren zendt de EO iedere zondagmiddag Allegro uit op NPO 2. In elke aflevering ontdekt presentator Giovanca Ostiana een bijzonder werk uit de klassieke muziek. Van Sweelinck (in 2021 wordt 400 jaar Sweelinck herdacht), via Bach en Brahms, tot Stravinsky (in 2021 is het zijn vijftigste sterfjaar). Daarbij ligt de nadruk op liturgische muziek uit de christelijke traditie: de psalm, cantate, requiem en mis vormen de bouwstenen.

Extra spannend

De muzikale uitvoering is in handen van orkest en kamerkoor Ars Musica. Margreet Rietveld zingt mee als solist. Tijdens de opnames ervoer ze wat het verschil is tussen een optreden in een zaal en een televisieprogramma. “Als er bij een concert iets niet lekker loopt, maar je mensen wel een mooie avond bezorgt, is dat prima. Een televisie-uitzending ligt voor altijd vast. Over tien jaar kan dat ene fragment waarin jij iets fout hebt gedaan, nog steeds op internet staan. Filmpjes van mezelf van tien jaar geleden wil ik niet terugkijken, want ik ben intussen als musicus ook doorontwikkeld. Dat maakt zingen voor tv net iets extra spannend.”

Soliste Margreet Rietveld: 'Reken op iets speciaals.'
Soliste Margreet Rietveld: 'Reken op iets speciaals.'.

Daarbij zijn sommige stukken in Allegro vrij complex. “Brahms bijvoorbeeld is heel zwaar om te zingen.” De regisseur wilde dat werk twee keer achter elkaar opnemen, maar daar kwam niks van in. “Een aanslag op je strot,” zegt Margreet.

Rellen bij Stravinsky

“Sweelinck daarentegen is heel licht,” vindt de soliste. “Daarin is de overeenkomst met Stravinsky opvallend. Die componist zette zich zozeer af tegen alle regeltjes van de Romantiek dat er rellen uitbraken toen zijn ‘Sacre du Printemps’ voor het eerst werd uitgevoerd. Maar zijn muziek is van een lichtheid die qua techniek en uitvoering goed te vergelijken is met Sweelinck.”

Stravinsky heeft voor Margreet sowieso iets speciaals: “Zijn muziek zit vol met wrange dissonanten, maar juist daardoor komt het veel sterker bij je binnen. Het leven kan soms ook schuren.” Tot ergens in de Mis van Stravinsky het woordje ‘Amen’ valt. “Dan vallen ineens alle noten op hun plek en klinkt een heel klassiek, devoot ‘amen’. Daarin is alle onzekerheid en wrangheid verdwenen. Dat is heel mooie symboliek natuurlijk.”

Corona heeft ook voordelen

Het project Allegro vraagt veel van de leden van Ars Musica. In een paar dagen tijd worden diverse grote werken gerepeteerd en zijn er opnames. “Door de coronacrisis zijn er natuurlijk geen gewone concerten meer. Wat we nu doen, is echt uniek,” zegt Margreet. “Reken dus op iets speciaals.”

Allegro

Zondag, 14.00 uur, NPO 2

Tekst: Lars Jacobusse 
Beeld: Victor van der Griendt

--:--